Klímasemleges raktárhelyeket kínál Ausztriában az RCG

iho/vasút   ·   2021.12.20. 12:15
obb_rola

A vállalat külföldi támogatási projektjein keresztül nullázza a Bécs-freudenaui és a lenzingi raktárak szén-dioxid-kibocsátását, utóbbinál a Lenzing Group is partnere.

Évi 4,2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megelőzésével az ÖBB Ausztria egyik legnagyobb klímavédelmi vállalata. A vasút önmagában a legfenntarthatóbb közlekedési eszköz. Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) évente 1,9 millió tonna szén-dioxidtól mentesíti a bolygót a vasúti árufuvarozás által. A modális váltás alapvető fontosságú a klímacélok eléréséhez, ehhez azonban többre van szükség a vasúton szállított áruk mennyiségének növelésénél. Az RCG a modális váltás tervén felül a klímavédelemre és a fenntarthatóságra is összpontosít, ennek részeként Ausztriában, Németországban és már Csehországban is száz százalékban megújuló energiaforrásokat használ a vasúti vontatáshoz. A vállalat most újabb lépésként a három ausztriai raktára közül kettőt klímasemleges üzeműre állít át.

Az ÖBB Rail Cargo Group a ClimatePartner klímavédelmi tanácsadó céggel közösen számította ki a vállalat karbonlábnyomát (CCF), vagyis a telephelyek szén-dioxid-kibocsátásának mértékét. Az olyan emissziós forrásokat is figyelembe vették, mint az energia és a fűtés, az üzleti utak és az irodai ellátmányok, a hulladék, valamint a helyszíni egyéb releváns kibocsátások. A karbonlábnyom egyértelműen megmutatja, hol van lehetőség potenciális szén-dioxid-megtakarításra. Az RCG rendszeresen frissíti a CCF-et, hogy áttekintést nyújtson a megtakarítások sikerességéről. A teljesen elkerülhetetlen kibocsátásokat a klímavédelmi projektek támogatásával ellensúlyozza az RCG.

A Bécs-freudenaui raktárral az RCG regionális projektekbe fektet be az ausztriai Karwendel Nemzeti Parkban. Ezen felül egy brazíliai erdővédelmi projektet is támogatnak a raktár klímasemlegességének támogatása érdekében, mellyel már több, mint 347 tonna szén-dioxid-kibocsátását előzték meg. A lenzingi raktár az RCG szélenergiát támogató projektjén keresztül klímasemleges, mely a törökországi Bandirmában található. Ezzel több, mint 29 tonna karbonkibocsátást előzött meg az ÖBB Rail Cargo Group. Ennek okán az RCG e két raktára a TÜV Austria által megkapta a klímasemleges minősítést. Az ellentételezés nyilvános, továbbá azonosítószám és nyomkövető URL alapján követhető.

A lenzingi Lenzing Csoport támogatja a megújuló nyersanyagnak számító fából készült, speciális szálak ökológiailag felelős előállítását. Innovatív termék- és technológiai megoldásain keresztül a Lenzing a globális textil- és nemszőtt anyagok gyártóinak partnere, valamint számos új fejlesztés motorja. A Lenzing kiváló minőségű, biológiailag lebomló szálai a textilipari alkalmazások széles skálájának alapanyagát képezik, továbbá kiválóan alkalmasak a higiéniai termékekben történő felhasználásra is. Az RCG az áruk átrakodását, kiszállítását, valamint a vasúti kocsiknak, konténereknek és teherautóknak a raktárnál történő be- és kirakodását garantálja a Lenzingnek. Az RCG és a Lenzing régóta fennálló partnerkapcsolatot ápol a vasúti és raktári logisztikai szektorban, ezen felül fenntartható, zöld megoldásokra is törekednek.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa egyik vezető logisztikai vállalataként formálja az iparágat, a nap minden órájában, Európától Ázsiáig, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A vállalat 9393 alkalmazottal 18 országban évente körülbelül 460 ezer vonatot – naponta nagyjából 1260-at – közlekedtet le biztonságosan, évente 95 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékonyan. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 28,2 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik. Ráadásul így évente körülbelül 1,1 millió tonna szén-dioxid kibocsátását is megelőzi Ausztriában.

(X)

(Nyitókép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek