Közös intermodális vállalatot hozott létre a PKP Cargo és az LTG Cargo Polska

iho/vasút   ·   2021.06.02. 15:00
pkp_cargo_vectron

A lengyel–litván kooperáció a két országon kívül Németországban és Olaszországban tervez fuvarozni.

A lengyelországi versenyügyi és fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) nemrégiben hagyta jóvá a lengyel állami vasúttársaság (PKP) teherszállítási ága (PKP Cargo), valamint a litván nemzeti vasút LTG (Lietuvos geležinkeliai) árufuvarozási üzletágának (LTG Cargo) lengyelországi leányvállalata közötti együttműködést.

A lengyel és a litván kormányok egy tavaly szeptemberi csúcstalálkozón állapodtak meg a közös intermodális vállalat létrehozásáról. A lépés része a PKP Cargo európai működését kiterjesztő stratégiájának. A kooperációba mindkét fél azonos tőkét, 1,3 millió zlotyt (körülbelül 100 millió forintot) tett bele, így a részvények eloszlása is ötven-ötven százalék. A lengyel fél még áprilisban azt nyilatkozta, megvizsgálják, szükség van-e további versenyhatósági jóváhagyásokra, mielőtt az új társaság megkezdi működését.

Az új cég intermodális vasúti fuvarozási szolgáltatásokat fog nyújtani Litvánia és Lengyelország között, valamint mindkét országból Németországba és Olaszországba. Egyes megrendelők zárt blokkvonatokat is igényelhetnek, például veszélyes anyagok szállításához.

Az LTG Cargo nemrégiben bővítette ki fuvarozási portfólióját Ukrajnában, vasúti járművek lízingjét, valamint szállítmányozási és egyéb árufuvarozási szolgáltatásokat nyújtva – számol be az International Railway Journal.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: PKP Cargo)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek