Különadóval mentik meg a BKV-t

iho/vasút   ·   2011.12.09. 23:23

Csak a közösségi közlekedésre fordítható többlettel emelné az iparűzési adó felső határát az a törvénymódosító javaslat, amelyet négy kormánypárti, budapesti képviselő nyújtott be pénteken az Országgyűlésben.

A cégek által fizetendő közteher februártól nőne 25 százalékkal, de csak Budapesten. Az adóalap jelenlegi 2 százalékáról 2,5 százalékára emelkedő adó többletbevételén nem osztozna a főváros és a kerületek, ellenben a befizetők levonhatnák belőle azt az összeget, amennyiért bérletet vesznek dolgozóiknak.

A fideszes kerületi polgármesterek (Rogán Antal [V.], Láng Zsolt [II.]) és egy főpolgármester-helyettes (György István), valamint egy KDNP-s képviselő (Bagdy Gábor) által beadott javaslat egy néhány hete már felmerült ötletet elevenít föl.

Eredetileg októberben francia mintára országosan kívántak új adónemként tömegközlekedési adót kiróni, de november közepén a Fidesz-frakció meggyőzte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne legyen ilyen. Tarlós István főpolgármester azonban a hónap végén már azt mondta, ahhoz, hogy ne omoljon össze a BKV, újra elő kell venni ezt a közterhet, és most úgy tűnik, neki lesz igaza, noha csak Budapesten, és formálisan nem jön új adónem.

Kapcsolódó hírek