Lánchíd-felújítás: a Transparency monitorozza a közbeszerzési eljárást

iho/közút   ·   2020.10.22. 12:00
00_lanchid_felujitasa_bkk_hajo_budapest

A Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárás lebonyolításának átláthatósága és a minél nyíltabb verseny érdekében a Budapesti Közlekedési Központ megbízta a Transparency International Magyarországot az eljárás monitorozásával. Jelenlétük további biztosítékot jelent arra, hogy a tender ne legyen korlátozó, ne szűkítse a versenyt, és az ajánlattevők – amennyiben önként csatlakoznak a megállapodáshoz – ne adjanak be túlárazott ajánlatot.

A Transparency International (TI) bevonása hozzájárul ahhoz, hogy a Lánchíd felújításáról zajló közbeszerzési eljárás és az ajánlatot tevők közötti verseny minél nyíltabb, átláthatóbb és tisztességesebb legyen. A BKK már korábban közölte, a Fővárosi Önkormányzattal közösen az a célja, hogy minél több szereplő vegyen részt az eljárásban. A TI jelenléte további biztosítékot jelent az ajánlattevők közötti verseny tisztaságára, a transzparens közbeszerzésre. A megállapodáshoz az ajánlattevők önként csatlakozhatnak, ezzel vállalva a tiszta versenyt, amely a tapasztalatok szerint jótékony hatással van a beadott árajánlatokra is; azaz a Fővárosi Önkormányzat és a BKK minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik elkerülni, hogy túlárazott ajánlatokkal jelentkezzenek a felújítási munkára. A TI közbeszerzéssel kapcsolatos jelentései nyilvánosan elérhetők lesznek a Transparency honlapján és a Lánchíd felújításával kapcsolatos tudnivalókat összefoglaló www.bkk.hu/lanchid oldalon.

A BKK október elején közölte, hogy a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés részvételi szakasza lezárult, és a társaság mind a négy jelentkezőt felkérte ajánlattételre. Jelenleg a tender ajánlattételi szakasza zajlik, a gazdasági szereplőknek október 28-áig kell benyújtaniuk első ajánlatukat. Kedvező ajánlatok esetén a BKK 2021. februárban köthet szerződést a leendő kivitelezővel. Magyarország szimbólumának felújítása egy hónappal később, márciusban kezdődhet el, amennyiben Magyarország kormánya is biztosítja az ígért támogatást. A megújult Lánchidat – az előzetes ütemezés alapján – 2023-ban vehetik újra birtokba a közlekedők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek