Leállított tehervagonok tízezrei okoznak káoszt az orosz vasúthálózaton

iho/vasút   ·   2022.04.14. 12:00
orosz_vagonok

Az Oroszország elleni szankciók nehéz üzemelési környezetet teremtenek a vasúti áruszállításban, ráadásul még a rakott kocsik közlekedését is megnehezítik.

Az orosz gazdaságfejlesztési, közlekedési és pénzügyminisztériumok, valamint az orosz Szövetségi Vámhivatal által közösen létrehozott és az orosz hírügynökség TASS által publikussá tett kormányzati jelentés szerint Oroszország-szerte jelenleg több mint 150 ezer vasúti tehervagon áll használatlanul. A dokumentumban kiemelik: a szankciók által életbe lépő korlátozások és a gyorsan változó piaci feltételek okán a vasúti árufuvarozásban kialakuló irányváltozások a leállított kocsik felhalmozódását okozták. Ez a folyamat negatívan befolyásolja az üzemelési környezetet és a már megrakott kocsik mozgását is akadályozza.

A jelentés alapján több mint 440 ipari vállalkozás és ipari vasúttársaság szállít az orosz vasúthálózaton. Ezek a vállalatok több mint 63 ezer vasúti kocsi tárolására alkalmas iparvágánnyal rendelkeznek. Az orosz közlekedési minisztérium azt tanácsolja a gördülőállomány-üzemeltetőknek, hogy folytassák a flották felmérését, továbbá határozzák meg, hogy a 150 ezer teherkocsi közül melyik alkalmas a használatra és melyek maradjanak munka nélkül. Ezzel a módszerrel könnyebbé válik a hálózat megtisztítása.

A dolgok azonban még ennél is bonyolultabbá válhatnak. A jelentés kihangsúlyozza: problémákat okozhat az, hogy szabadon igénybe vehető vágányokat bocsássanak az Oroszországi Vasutak (RZSD) rendelkezésére a nem használt kocsik tárolásához. Az orosz hatóságok szerint ez a hatalmas járműmennyiség szükségtelenül foglal helyet a vasúthálózatból, és megnövekedett pénzügyi kiadáshoz vezethet. Abban az esetben, ha moratóriumot vezetnek be a leállított vagonok vasútiinfrastruktúra-használati díjait érintően, az RZSD évente körülbelül egymilliárd rubel, vagyis nagyjából 4,3 milliárd forint bevételkieséssel kell, hogy számoljon – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: International Railway Journal)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek