Lesz új Boeing-típus – 2030-ban

iho   ·   2014.11.07. 11:15
757cim

A Boeing reagált az ipari szakértők és a légitársaságok korábbi felvetésére: lesz új típusa, de amint azt a szkeptikusabb prognózisok is tálalták, valamikor csak 2030 körül.

A most gyártásban lévő leghosszabb egyfolyosós gépek: az A321...

Jim McNerney egyszerre válaszolt az új típust hiányolóknak, illetve tulajdonképpen azoknak is, akik a 757-es utódját hiányolják a Boeing választékából, különös tekintettel arra, hogy az Airbus egy módosított A321-es leszármazottal próbálná betölteni a nagy hatótávolságú, 200–240 személyes kategóriát.

Mint arról akkor beszámoltunk, a légitársaságok a lehetséges és szükséges új típussal kapcsolatban egy a maiaknál nagyobb egyfolyosós gépre voksoltak. Nos a jelek szerint az amerikaiak hallgatnak a jövendő vevőkre, ami persze azt jelenti, hogy a piaci hullámzásoktól tartó, biztonságos fejlődésre és megbízható technikára vágyó cégek konzervatívabb, óvatosabb felfogása a meghatározó: csinálj olyan gépet, amit sokkal olcsóbban lehet üzemeltetni, de aminek a technológiája nem rejt kockázatokat, nem okoz csúszásokat a forgalomba állításban.

...és a B-737-900

A Boeing-vezér szerint ugyanis igazából egy olyan gépről van szó, amely a 737 MAX-ot váltaná majd a gyártósoron, de annál valamivel nagyobb lenne. A gép McNerney szerint feltehetően kompozit-építésű lesz, új, nagyobb hajtóművekkel. Ugyanakkor azt is gyorsan tisztázta, hogy a sokféle futurisztikus koncepció, például a csupaszárny megoldás továbbra sem fog betörni a nagy példányszámban épülő utasszállítók világába, vagyis a gép külseje nem fog „drámaian” eltérni a maiaktól. Még pontosabban és egyszerűbben, marad a tubus a két szárnnyal és az alájuk aggatott hajtóművekkel.

A neo-változatok között is ott a hosszú 321-es...

Ehhez képest McNerney kiemelte, a Boeing lassan száz évnyi tapasztalatának előnyeit nem szabadna feladni a repülőgépiparban, és hogy nem lehet egyedül a költségcsökkentéssel versenyezni: a végső válasz az innováció. Ez ugye némiképp ellentmond annak, hogy az alapszerkezet még mindig változatlan marad, de persze az, hogy milyen más technológiai újdonságokat hozhat akkorra egy új típus bevezetése, arról most még csak becslések lehetnek és a Boeing-vezér sem tért ki minderre részletesen.

McNerney szerint a Boeing nem akar olyan hosszú távra szóló termékfejlesztést, amelynek a megszületése évtizedekig tartana, vagyis a vezér szavait talán úgy fordíthatjuk le, a Boeing mostani főnöke el akarja kerülni az olyan nagy ugrást jelentő változást, mint amit a 787-es konstrukciója hozott, és ami miatt (persze más okok is közrejátszottak) a fejlesztés és a gyártás előkészítése éveket csúszott.

...a MAX-altípusok egyike a 9-es

McNerney szerint a cég az új technológiákat folyamatosan építené be a gépeibe és lépésről lépésre alakítaná a termékeit. Ez a 2030-ra tervezett gép esetében a jelek szerint azt jelenti, hogy a (feltehetően nem szélestörzsű) konstrukció a Boeing mostani legújabb típusának, a 787-esnek örökölné a szerkezeti technológiáját.

Nem említette külön, és nem szólt például az új gép hatótávolságáról, de feltételezhető a Boeing-elnök szavai nyomán, hogy ha a gép nagyobb lesz a mostani (legnagyobb) tervezett MAX-nál, akkor valóban betöltené azt az űrt, ami a jelenlegi keskenytörzsű és szélestörzsű gépcsaládok között tátong. Vagyis megteremtené az észak-atlanti, az Észak- és Dél-Amerika  illetve az USA és Hawaii közti vonalakon is használható, tehát hosszú, de kisebb forgalmú járatokon nagyon bevált 757-esek utódját. Igaz, a mai igényekhez képest kicsit késői dátum lenne ez a 2030.

De vajon lesz-e hamarabb igazi váltótípusa a legnagyobb egyfolyosósnak, a 757-esnek?

Amit az is igazol, hogy a legnagyobb légitársaságok egyike, az American már bejelentette, vizsgálja az Airbus ajánlatát a hosszú távú A321-es neóra, ami egyébként azért nem csoda, mert az AA a 320-as gépcsalád legnagyobb üzemeltetője a világon 313 géppel, ráadásul további száz neóra van fix rendelése és harmincra opciós lekötése a gyártónál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek