Magyar vállalat épít vasutat Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.08.21. 08:45
kiskep

A Csehországban az utóbbi időben rekord méreteket öltő vasúti beruházások azt eredményezték, eddig ismeretlen, sőt külföldi cégek is megbízást kapnak vasúti szakaszok felújítására. Erre az egyik legjobb – és számunkra is nagyon kedvező példa a Šumperk–Jeseník vasútvonal, amelyet a magyarországi A-Híd korszerűsít.

(a fotó illusztráció)

A magyar vállalat a cseh Klement céggel együtt végzi el a felújítási munkálatokat a hatvanhárom kilométeres szakaszon. A közbeszerzési pályázaton négy pályázó közül nyertes Klement–A-Híd konzorcium 713 millió koronás (7,8 milliárd forint) árat kínált. Mindkét cégnek ez lesz az első közös vasútépítési projektje a cseh vasúton. A felújítást tizennégy hónap alatt kell elvégezni. Az A-Híd Építő Zrt. több magyarországi vasútépítő konzorcium tagja, egyebek mellett a napokban átadott esztergomi vonalon is jelentős szerepük volt.

A Šumperk és Jeseník közötti vasútvonalon kicserélik a vágányokat, felújítják a peronokat, korszerűsítik a biztosító-berendezést is. A modernizálást követően a pályán 100 kilométer per órára nő majd a megengedett maximális sebesség. A kivitelező egyelőre részleteket nem akar elárulni a projektről, eddig minden üzleti titoknak minősül. Annyi viszont biztos, hogy az építőterületet már átadták, a vonatok helyett már autóbuszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek