Már csak néhány kilométer, és a Regiojet Magyarországon van

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.11.03. 13:45
kiskep

Nagy harc volt ez ám a két legnagyobb vasúti rivális, a Cseh Vasutak és a Regiojet között Csehországban. A cseh repcevasút felajánlotta a Közlekedési Minisztériumnak (a távolsági közösségi közlekedés megrendelője), hogy napi három járatpárt mindenféle támogatás nélkül kívánna közlekedtetni Prága és Brno között, ebből két pár végállomása Pozsony lenne, egy vonatpár pedig Staré Město u Uherského Hradiště állomásra közlekedne. A cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (SŽDC) megerősítette, hogy a Regiojet magánvasút pályakapacitási kérelmét részesítették előnyben a Cseh Vasutak kérelmével szemben – akik már időközben maguk is saját üzleti kockázatukra ajánlották a három vonatpár közlekedtetését. A vonatok a kora reggeli és esti időfekvésű járatokat érintik, ezek egészítették ki belföldön Prága és Brno között az Ausztriába tartó railjeteket, valamint a Budapestre közlekedő EuroCityket.

A középső, First kategória a Regiojetnél (fotók: Regiojet)

A Regiojet szóvivője szerint a jövő hét folyamán indítják a jegyvásárlást az új járatokra, a pontos menetrendet és a jegyárakat néhány napon belül hozzák nyilvánosságra a weboldalukon. A Regiojet vonatai egyes források szerint azért lettek előnyben részesítve a Cseh Vasutak járatainak kárára, mert a szlovák vasútiinfrastruktúra-kezelőtől már megkapták a pályakapacitást Pozsony és Jókút (Kúty)/Břeclav között. A Cseh Vasutak egyelőre nem kommentálták a híreket, ők ugyanis még nem kaptak hivatalos nyilatkozatot a cseh vasútiinfrastruktúra-kezelőtől a pályakapacitás elosztásáról az érintett szakaszon.

A frissítők és ételek olcsón kaphatók a vonatok fedélzetén

A Regiojet helyzete Szlovákiában viszont koránt sem olyan rózsás, hiszen ott a Pozsony–Kassa között közlekedő InterCity járatok vannak veszélyben. Amikor bejelentették, hogy politikai döntés alapján újraindítják a mindig is veszteséget generáló ZSSK InterCityket Szlovákia két legnagyobb városa között, a Regiojetnél olyan álláspont fogalmazódott meg, hogy kivonulnak a piacról. Ez az álláspont megkérdezésünkre még mindig fennáll, Aleš Ondrůj, a Regiojet szóvivője azt mondta, januárban döntenek a következő lépésekről, várhatóan tehát egy hónap próbaidőt hagynak maguknak.

Bárhogy is alakul a Regiojet egyre közelebb kerül Magyarország határaihoz, talán egyszer még Budapest és Prága között is ihatunk ingyen kávét, csatlakozhatunk a világhálóra...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek