Már Velimben köröz a ZSSK Kiss motorvonata

Korcsmáros Gábor   ·   2023.04.21. 09:00
VelimKiss

Júliusig rója majd a köröket a szerelvény, az első példányt még az idén átadják.

Ezen a héten érkezett meg a közép-csehországi Velim mellett található vasúti tesztpályára az első elkészült Kiss villamos motorvonat, amelyből a ZSSK négyet rendelt a Stadlertől még 2021. decemberében. A szerelvények a Stadler lengyelországi gyárában épülnek, Siedlcében, innen indult el az 561.001-es pályaszámú szerelvény is. A tervek szerint a velimi próbakörön nyárig tesztelik majd a szerelvényt, egészen július végéig. Mivel az európai vasútvonalakon már számos országban, köztük hazánkban is közlekednek Kissek, így borítékolható, hogy simán átmegy majd a vizsgákon a szerelvény. Az első Kiss átadására még az idén sor kerülhet. 

A ZSSK Kiss villamos motorvonatai a Pozsony környéki vasútvonalakon, annak tágabb körzetében teljesítenek majd szolgálatot

  • a Pozsony−Zsolna,
  • a Pozsony−Jókút−Leventevár (Břeclav),
  • a Pozsony−Érsekújvár és
  • a Nagyszombat−Galánta

szakaszokon. A ZSSK a négy kétszintes szerelvényért 76 millió 950 ezer eurót fizet, aminek legnagyobb részét uniós forrásokból fedezi. A megrendelés magában foglalja a járművezetők oktatását, a karbantartó személyzet képzését is.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek