Maradnak a vlakuskák

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.12.20. 15:00
kiskep

Mondhatni fogalommá váltak az úgynevezett vlakuskák a cseh vasúton. A konkurenciaképesség egyik legfontosabb elemévé vált az utaskényeztetés azon módja, hogy az általános vasúti személyzet mellett utaskísérők is jelen legyenek a vonatokon. Maga a vlakuska szó a letuska (sztyuvi) kifejezésből született, ahol a vlak vonatot jelent.

Korzóznak az utaskísérők a prágai főpályaudvaron<br>(fotó: idnes.cz)

A ČD-nél ezt a szolgáltatást jelenleg a Tess Promotion biztosítja. Az utaskísérők a Prága–Ostrava vonalon vannak jelen, minden járaton ketten. Egyikük az első osztályú kocsi utasait látja el napilapokkal, magazinokkal, frissítőkkel, másikuk ugyanezt végzi a többi másodosztályú kocsiban. Petr Šťáhlavský, a ČD szóvivője az idnes.cz hírportálnak azt nyilatkozta, hogy költségmegtakarítás céljából döntöttek külsős cég megbízásáról. A ČD a jövőben az ostravai járatokon kívül továbbra is szeretné fenntartani ezt a szolgáltatást a D1 Expresszeken is Brno felé. A pályázati szerződés 57 millió korona (kb. 600 millió Ft) értékű.

Kapcsolódó hírek

Vasút Kisvasút

Valentin Expressz a Gyermekvasúton

iho.hu   ·   2023.02.01. 03:00

Más kisvasutakon már többéves hagyomány, hogy a szerelmesek napján különleges vonatok is járnak, de a Gyermekvasúton csak idén indulnak először különvonatok február 14-én.