Megállás nélkül dolgoznak a karbantartók Szegeden

iho/vasút   ·   2012.02.10. 09:37

A Tisza Volánnál és az SZKT-nál az átlagnál több karbantartási, mentési munkát végeznek.

– A szokásos karbantartásokon, javításokon túl a helyi tömegközlekedésben azért kellett a járműveinkhez naponta átlagosan 35-40 esetben kivonulnunk, mert Szegeden a hó eltakarítása nem volt megfelelő. A magas, összetorlódott hó akadályozta a közlekedést a buszmegállókban, -fordulókban, -öblökben és az útkereszteződésekben. Az esetek 95 százalékában azért kellett a helyszínre sietnünk, mert az autóbuszok elakadtak a hóban – mondta Gulyás László. A Tisza Volán Zrt. járműjavító és ipari divíziójának igazgatója szerint jellemző probléma az extrém hidegben, hogy befagynak az ajtók, illetve elfagy a sűrítettlevegő-rendszer. Néhány buszüveg is kitört az elmúlt napokban a megcsúszások következtében – írja a Délmagyar.hu.

Szegeden 123 Tisza Volán által üzemeltetett jármű vesz részt a tömegközlekedésben. Karbantartásukat a Bakay Nándor utcai központi telephelyen mintegy 200 munkatárs végzi. Normál időszakban vasárnap 22 órától pénteken 22 óráig dolgoznak a buszjavító műhelyben három műszakban. Vasárnaponként 6-tól 14 óráig van egy műszak. – Az elmúlt hétvégén a kemény téli idő miatt a buszjavítón kívül másik három műhelyben is rendkívüli műszakokat tartottunk, így lesz ez most is – mondta a divízióigazgató. Két autómentőjük és két műhelykocsijuk folyamatosan szolgálatban volt. A mentésnél együttműködnek az SZKT-val.

Az SZKT járműparkja 43 trolibuszból, 17 autóbuszból és 40 villamosból áll. A villamosokat a Pulz utcai, a trolibuszokat és a buszokat pedig a Körtöltés utcai telephelyen javítják. Az elmúlt napokban – főként hétvégén és hétfőn – a havazás miatt nehézkessé vált a közlekedés. Számunkra az okozta a legfőbb problémát – írta közleményében az SZKT –, hogy a tömegközlekedési sávok többször, hosszabb időre takarítás nélkül maradtak. Emiatt villamos- és trolibuszvonalainkon is jellemzők voltak a vonali késések, előfordult, hogy járművek ragadtak a megállókban. A leggyakoribb, hideg okozta műszaki probléma az ajtók befagyása volt. A helyzet normalizálódásával, az utak eltakarításával a menetrend folyamatosan helyreállt, minden vonalunkon biztosítani tudjuk a folyamatos közlekedést – írta az SZKT.

Kapcsolódó hírek