Épülhet a Galvani híd?

iho   ·   2016.07.21. 21:15
00kicsi

Újjáéledhet a feledésbe merült dél-budapesti híd terve. Az új átkelést a jelenlegi elképzelések az Illatos út vonalában képzelnék el, majd a Csepel-szigetet átszelve a senki földjén, azaz a Szabadkikötő területétől északra futna az út, és a Galvani utcánál (a híd ideiglenes névadója) érné el a budai oldalt. Ez az újabb, a Hungária körút és az M0-ás között elhelyezkedő átkelés a főváros déli részének tehermentesítését szolgálná – figyelembe véve a budapesti olimpiai pályázat közlekedésfejlesztési terveit is.

A Galvani híd egy régebbi fejlesztési tervben

A kormány 1372/2016-os (VII.20) határozatában felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdálkodási minisztert, hogy a projekt IKOP-támogatási lehetőségeit vizsgálja meg, továbbá az építési engedélyezési tervdokumentációt megelőzően nemzetközi tervpályázat kiírását is támogatja. A Galvani híd engedélyes terveinek elkészítési határideje 2018. szeptember 30. lenne.

Dunai látkép a Galvani út végéről, itt épülne majd az új híd. A cikk nyitóképe a Galvani út 2010-es szélesítésekor készült (fotók: Kemsei Zoltán)

A hídon kívül még több, kulcsfontosságú fővárosi beruházás előkészítését is támogatná a kormány, a dél-budapesti térséghez kapcsolódik még a Kelenföld–Ferencváros közti háromvágányú vasúti kapcsolat létesítése a Déli Összekötő vasúti híd bővítésével, a ráckevei és a csepeli HÉV-vonalak integrációja a budapesti közlekedési hálózatba (a csepeli vonal villamossá alakításával), a Budapest–Kelebia-vonal fővárosi szakaszának nyomvonalkorrekciója és az M1-es, M7-es autópályák kétszer háromsávossá bővítése. Ezen projekteken kívül a listán még a Kisföldalatti rekonstrukciója és járműbeszerzése is szerepel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek