Megkezdődik az augsburg-gersthofeni átrakóterminál építése

iho.hu   ·   2024.07.09. 08:30
Kombiterminál Augsburg

A DB 83 millió euróért új terminált épít a közúti-vasúti kombinált szállításhoz, az indulást 2026-ra tervezik.

Jelképes alapkőletételi ceremóniával jelezte a Deutsche Bahn (DB) az új átrakóterminál építésének megkezdését az augsburgi régió árufuvarozási központjában. A szövetségi főúttal és autópályával is közvetlen összeköttetésben álló terminál az Augsburg-Oberhausen kombiterminál helyébe lép, és elősegíti az áruforgalom vasútra terelését.

A DB, a szövetségi kormány és az Európai Unió közösen mintegy 83 millió eurót fektet be annak érdekében, hogy a két portáldaruval is ellátott létesítmény hatékonyan kezelhesse az akár négy hosszú vágányra is beállítható, egyenként hétszáz méter hosszú blokkvonatokat. Az augsburgi rendezőpályaudvar a terminál déli szegletéből induló bekötővágányon érhető majd el, ám ehhez előbb még két új vasúti felüljáró kell megépíteni.

A Németország dél-délnyugati területeit elfoglaló sváb régió az ország egyik legfontosabb logisztikai gócpontja. A szállítási, szállítmányozási, ipari, kereskedelmi és szolgáltató szektorból számos cég profitál majd az új terminálból. És persze az uniós célkitűzésekkel szoros összefüggésben nagyobb lendületet kap bizonyos forgalmak átterelése közútról vasútra. Az Augsburg-Gersthofen átrakóterminál révén konkrétan 2,3 millió kamionkilométerrel lesz kevesebb a létesítmény átadása után, ezzel évente körülbelül 700 ezer liter gázolajat, vagy több mint 1700 tonna szén-dioxidot megtakarítva. Kézzelfogható példával élve, ez annyi, mint amennyit egy 140 ezer bükkfából álló erdő von ki a fotoszintézis során a levegőből. Az új terminál a tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését, és olyan rakodóegységeket fog kezelni, mint a konténerek, a félpótkocsik vagy a cserefelépítmények. A meglévő augsburg-oberhauseni terminált az új létesítmény indulásakor helyezésekor bezárják.

Az augsburg-gersthofeni kombiterminál megépítését a DB, a szövetségi kormány és az Európai Unió finanszírozza, utóbbi az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz révén mintegy 37 millió euróval járul hozzá a beruházáshoz.

Felvételünkön az augsburg-gersthofeni új átrakóterminál alapkőletételi ünnepsége (illusztráció: DB)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Flirtöket ad el a Deutsche Bahn

iho/vasút   ·   2024.09.06. 12:00

Kerekedhetnek felfele a  fürkészek és a portyázók Németországba, a DB ugyanis megválik öt, egyenként ötrészes, T429.0 sorozatú, flinker leichter, innovativer Regional-Triebzug elővárosi villamos motorvonatától.