Megvette a DB a Westbahn Kisseit

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.07.23. 15:00
kissDB_01

A Deutsche Bahn szerződést kötött az osztrák Westbahn magán vasúttársasággal tizenhét kétszintes Kiss szerelvény megvásárlásáról, amiket a Stadler gyártott. A szerelvények jó állapotban vannak, legnagyobb részük még kétéves sincs. A Westbahn jobb pénzügyi feltételek mellett új szerelvényeket vásárol a Stadlertől.

A DB tervei szerint a Westbahntól vásárolt alig használt szerelvényeket a távolsági járatok erősítésére használják majd, főleg Drezda, Berlin és a balti-tengeri célállomások között. A Drezda–Berlin–Rostock IC járatokra is ezek a szerelvények kerülnek. Az északi célállomások felé kétórás ütemben közlekedhetnek így a járatok, aminek köszönhetően sűrűbb lesz a Drezda és Berlin közötti járatkínálat is – jelenleg csak kétóránként járnak EC vonatok a szász tartományi főváros és Berlin között. A tizenhét Kiss szerelvény megvásárlásával hétezer utassal többet tud elszállítani a német vasúttársaság. Az üzletkötés nagy előnye, hogy a vonatokat gyakorlatilag azonnal forgalomba lehet állítani.

(fotó: zdopravy.cz/DB)

A DB a vonatokat két hullámban veszi át a Westbahntól, az első széria idén decemberben kerül a németekhez. Emiatt a Westbahn ritkítja majd járatait Bécs és Salzburg között, az eddigi félórás ütem egyórásra tágul. Ugyanakkor a Westbahn már meg is rendelt a Stadlertől tizenöt hatrészes Kiss 3 szerelvényt, amelyeket 2021-ben vehet át a vasúttársaság. Az új szerelvényeket kedvezőbb finanszírozási feltételek mellett szerzi be a cég, amint megjönnek, visszaáll a félórás ütem az osztrák főváros és Salzburg között.

Ezzel a beszerzéssel a Westbahn megcáfolta azokat az előző híreket, miszerint kínai szerelvényeket vásárolnának. A Westbahn egyike a legelső magánvasúttársaságainak Európában, Bécs és Salzburg között közlekedteti járatait, az idei tervek szerint Münchenig hosszabbítanák meg a járatokat.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek