Menetrendet vált a GYSEV, a soproniak áttérnek a járatalapú közlekedésre

iho/vasút   ·   2023.12.01. 08:00
FLIRT_együttállás

Több fontos változásra lehet számítani a nyugat-dunántúli vonatközlekedésben december 10-étől. 

Idén a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-Start és a GYSEV is áttér a járatalapú közlekedésre. A modellben egyes nyugat-dunántúli járatokat a MÁV-Start és a GYSEV közösen, de megosztva üzemeltet. Az új menetrendben csupán a belső munkamegosztás változik.

A nyugat-dunántúli térségben a legfontosabb változás, hogy december 10-e után már a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. közlekedteti a személyvonatokat a 23-as számú vonalon Zalaegerszeg és Rédics, valamint a 25-ös vonalon Zalaegerszeg és Őriszentpéter/Hodos között. A továbbiakban szintén a zöld-sárgáké – méghozzá a teljes útvonalon – a személyvonatok Szombathely és Zalaegerszeg között.  A Szombathely–Celldömölk szakaszon a személyvonatok többségét ugyancsak a GYSEV Zrt. közlekedteti a menetrendváltástól, akárcsak Zalaegerszeg és Nagykanizsa között.

Bővül és módosul a menetrendi kínálat. Az intercity-közlekedésben fontos változás, hogy a Sopron és Budapest közötti IC-ket a teljes szakaszon a GYSEV közlekedteti. Ugyanakkor a Budapest–Szombathely–Szentgotthárd viszonylatú intercityk és nemzetközi vonatok (a teljes szakaszon) a MÁV-Start hatáskörébe tartoznak. Szintén a Start felel a járatokért a Hegyeshalom–Rajka viszonylaton, valamint a Szombathely és Pécs között közlekedő Pannonia interrégió vonatok esetében is.

December 10-étől a GYSEV több új vonatot is indít. Ezek rendre:

  • a vasárnapi közlekedési rend napjain új IC közlekedik Budapest–Keleti (21:15) és Sopron (23:43) között,
  • új személyvonat bővíti a kínálatot naponta Sopron (21:08) és Szombathely (21:58) között,
  • naponta új személyvonat közlekedik Szombathely (12:00) és Sopron (12:51) között,
  • új személyvonat indul Zalaegerszeg (10:45) és Szombathely (11:49) között,
  • ugyancsak új személyvonat közlekedik naponta, Szombathely (12:08) és Zalaegerszeg (13:15) között,
  • új vonattal bővül a napi, menetrendi kínálat Zalaegerszeg (4:05) és Nagykanizsa (5:09) között,
  • jelentősen módosul 9876 számú vonat menetrendje, 120 perccel korábban közlekedik, Zalaegerszegről indul 14:33-kor, Nagykanizsára érkezik 15:44-kor,
  • további személyvonat közlekedik naponta Nagykanizsa (16:15) és Zalaegerszeg (17:22), illetve
  • munkanapokon, Celldömölk (16:05) és Szombathely (16:45) között.

További fontos információ, hogy a Szombathely és Celldömölk, valamint a Zalaegerszeg–Őriszentpéter/Hodos között közlekedő személyvonatok esetében a megállóhelyeken feltételes megállási rendet vezet be a GYSEV Zrt. A menetrendi változások részleteit a vasúttársaság honlapján lehet elérni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek