Mint Moszkvát a hó!

Kemsei Zoltán   ·   2015.01.30. 08:45
00kicsi

Még egy napig őrzi megszokott arcának maradékát a budai Széll Kálmán tér: a 4-es, 6-os villamosok január 30-áig, péntekig használják az eddigi végállomást. Hétvégén aztán jönnek a pályások: elkészül (újraépül) az átkötés a Margit körút és a Vérmező utcai vágányok között, február másodikán pedig (el ne felejtsük a medvét is figyelni!) már Combinók fordulnak a 18-as villamos volt sínein. Továbbá a hétvégén a máskor kéthetente kedden éjszaka végzett pálya- és felsővezeték-karbantartási munkákat is elvégzik a nagykörúti villamosvonalon.

Pillantás a Várfok utcai megállóra<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Emiatt szombat és hétfő hajnalban 0 és 4 óra között a nagykörúti villamosok helyett a teljes vonalon villamospótló busz közlekedik 6-os jelzéssel. Szombaton hajnali 4 órától vasárnap éjfélig a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, dél-budai végállomásától a Széna térig közlekedik. Hétfőtől várhatóan március közepéig a 4-es és a 6-os újra teljes vonalon jár, de a megszokott Széll Kálmán téri végállomás helyett a tér Vérmező utcai oldalán, a 18-as villamos végállomásán lehet a villamosról le-, illetve arra felszállni. Az ideiglenes végállomásból a mozgáskorlátozottak nem tudnak akadálymentesen eljutni a buszvégállomáshoz, ezért a közleményben a buszjáratok Széna tér felőli megközelítését javasolták.

A tér január 19-e óta érvényes tömegközlekedési és közúti forgalmi rendje más tekintetben nem változik: a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos továbbra is az ideiglenes villamos-végállomásokhoz közlekedik.

Úgyszintén február 2-án kezdik a gyalogosfelüljáró bontását, ezért a teret csak a Csaba utca felőli lépcsőn lehet a Várfok utcából megközelíteni. Lezárják január 30-án a metróépület melletti átjárót is, ezért csak a villamossínek felől lehet a metróhoz eljutni. A melléképületek (üzletek, vendéglátóhelyek voltak itt) bontása is elkezdődik hamarosan, a tér régi kinézetére csak a metró legyezőépülete emlékeztet majd.

„Budán, a vár alatt, van egy kedves tér” – Az iho.hu Moszkva Széll Kálmán tér-dossziéja

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek