Működnek a Mobi-pontok, nincsenek széjjelhagyott rollerek Budapest belső kerületeiben

iho   ·   2023.06.04. 16:15
01_mobi_pont

A BKK egy évvel ezelőtt adta át a háromszázadik Mobi-pontot Budapesten, ma pedig már több mint 600 hasonló kerékpár- és rollerparkoló van a fővárosban. Ezzel a lépéssel jelentősen javult a rendezetlenül lerakott megosztott elektromos rollerek miatt kialakult korábbi kaotikus helyzet. A szülinapot ünneplő Mobi-pontok használatával a budapestiek nemcsak időt takarítanak meg, hanem hozzájárulnak egy élhetőbb Budapest kialakításához is.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ egy évvel ezelőtt hozta létre az első Mobi-pontokat a fővárosban. Ennek köszönhetően jelentősen nőtt a megosztott szolgáltatások színvonala és rendezettsége is. Ráadásul a Mobi-pontok többségén saját tulajdonú kerékpárt és rollert is lehet parkolni.

Az infrastruktúrafejlesztéssel párhuzamosan új szabályozást is bevezettek. A BKK és a főváros szerződést kötött a Budapesten jelen lévő megosztott e-rollerszolgáltatókkal (TIER, Bird, Lime). A megállapodás szerint a belső kerületek nagy részén a szolgáltatóknak csak a Mobi-pontokon szabad kínálniuk, a felhasználóknak pedig csak ezeken a helyeken szabad letenniük a megosztott rollereket. Az együttműködésnek köszönhetően februárban már nyolcvan százalék fölött volt a szabálykövetően parkoló megosztott e-rollerek aránya a fővárosi tulajdonú területeken.

Idén már több mint ezer Mobi-pont lesz elérhető

A BKK első lépésként egy évvel ezelőtt háromszáz Mobi-pontot alakított ki. Ezt követően pedig hatszázötvenre növelte a kerékpár- és rollerparkolók számát.

A magyar főváros a nemzetközi jó gyakorlatok budapesti meghonosításán dolgozik. A Mobi-pontok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a parkoló járművek ne akadályozzák senki közlekedését, különös tekintettel a látássérült emberekre, a babakocsival közlekedőkre, a mozgásukban korlátozott emberekre, valamint az idősekre.

(fotók: BKK)

A Budapest fenntarthatóbb közlekedését célzó fejlesztések idén sem állnak le. Tervek szerint 2023-ban a főváros és a kerületek közösen újabb ötszáz Mobi-pontot hoznak létre. Ahol sűrűbben van szükség Mobi-pontokra, ott a visszajelzések alapján fejlesztik, bővítik a rendszert.

Miért hasznos a megosztott közlekedési eszközök használata?

Egy sűrűn beépített, jelentős lakosságszámmal rendelkező nagyváros élhetőségére kifejezetten pozitív hatással vannak a megosztott kerékpárok, rollerek és az azokhoz hasonló közlekedési eszközök.

Ezek a járműtípusok megfelelő közlekedési alternatívát kínálnak az utazás utolsó kilométereinek megtételéhez, vagy akár önállóan is helyettesíthetik a személyautó-használatot egyes utazások esetén. Ennek köszönhetően csökkenhet az autóforgalom és a károsanyag-kibocsátás. Nem mellesleg ezek az eszközök gyors eljutást biztosítanak és rugalmasan kombinálhatók más közlekedési módokkal, ami nagyobb távolságok esetén nagy segítséget jelenthet. A Mobi-pontokon felvehető eszközökkel sokkal gyorsabban elérhető egy távolabbi buszmegálló is, mint gyalog.

A kis helyigényű járművekkel gyorsabban és kiszámíthatóbban lehet utazni. A közlekedők szempontjából lényeges lehet az is, hogy a megosztott biciklik, rollerek fenntartási és karbantartási költségei nem a felhasználót terhelik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek