Nagybevásárlást tart Traxxból az Akiem

iho/vasút   ·   2023.07.22. 09:00
alstom_traxx_akiem

A mozdonyokat bérbeadó vállalat akár száz Traxx MS3-as villanygépet szerezhet be az Alstomtól, az üzlet értéke ötszázmillió euró.

A felek által a napokban aláírt keretszerződés alaprendeléseként hatvanöt mozdonyt hívott le a lízingcég. Az Akiem elnök-vezérigazgatója, Fabien Rochefort elmondta: ötvenöt gép Franciaország és Európa többi része között olyan környezetben fog közlekedni, ahol az elmúlt évtized során nem volt szállítás.

A gépek százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességre lesznek képesek, így intercityket és tehervonatokat egyaránt továbbítani lehet majd velük, ráadásul németországi, ausztriai, svájci, franciaországi, olaszországi, belgiumi, hollandiai, luxemburgi, magyarországi, lengyelországi, csehországi és szlovákiai közlekedési engedéllyel fognak rendelkezni.

A mozdonyok egy részét „last mile” funkcióval is ellátják, vagyis kiegészítő dízelmotort vagy akkumulátorcsomagot építenek be, így ezek felsővezeték nélküli iparvágányokon is mozoghatnak majd, szükségtelenné téve a plusz tolatómozdony használatát. A gyártó mindegyik Traxxra felszereli az egységes európai vonatbefolyásoló rendszert (ETCS) és az egyes országok saját rendszereit is értelmező Atlas fedélzeti rendszerét.

Az első Traxxokat várhatóan 2025-ben veheti át az Akiem, az utolsókat pedig három évvel később adhatja bérbe – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az Akiem új Traxxainak látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek