Nagyobb keretből kevesebb jut majd a vasútra Svájcban

iho/vasút   ·   2023.07.04. 15:00
hauenstein_bazisalagut

A Svájci Szövetségi Tanács 15,1 milliárd frank költségvetési limitet határozott meg a vasút üzemeltetésére, valamint a karbantartásra és az infrastruktúra korszerűsítésére a 2025 és 2028 közötti időszakra.

Habár ez a közel 5800 milliárd forintot kitevő összeg 700 millió frankkal (hozzávetőlegesen 270 milliárd forinttal) több mint a 2021–2025-ös időszaké, a Szövetségi Közlekedési Hivatal (FOT) úgy véli, kevesebb forrás áll majd az infrastruktúra-kezelők rendelkezésére. Vagyis ugyanannyi pénzből kevesebb eredmény fog megvalósulni, mint az az előtti években.

A FOT szerint a források csökkenése az elmúlt időszak áremelkedéseinek köszönhető. Ennek következtében a nem sürgős és minőségi karbantartási műveleteket ideiglenesen elhalasztották. A Tanács ezen felül 185 millió frank (cirka hetvenmilliárd forint) garantált hitelt kér a magánfuvarozási létesítményekbe történő beruházásokhoz a 2025–2028-as időszakra – a kezdeményezés célja, hogy felgyorsítsa az Alpokon át való fuvarozás közútról vasútra történő modális váltását. A forrásokat végrehajtó konzultációs eljárás június 28-án kezdődött és október 20-áig tart. A viszont egyelőre nem világos, hogy a kifejezetten a vasúti árufuvarozáshoz igényelt 185 millió frank része-e a teljes 15,1 milliárdos keretnek.

A FOT a következő időszak pénzügyi keretét elegendőnek tartja a létesítmények állagának megfelelő szinten tartásához – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: SBB / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek