Naponta félmillió utas

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.07.10. 16:15
JPetrak_01

A cseh Közlekedési Minisztérium által nyilvánosságra hozott legfrissebb statisztika szerint Csehországban egyre közkedveltebb közlekedési eszköz a vonat. A trend már évek óta tart, egyre többen utaznak vonattal, ezzel egyidejűleg pedig mindinkább hosszabb távot tesznek meg. Az utasszámnövekedés mindkét nagyobb vasúti szolgáltatónál, a Cseh Vasutaknál és a Regiojetnél is jól látszik. Ellenben a buszközlekedésben további csökkenés mutatkozik.

Csehországban nem jellemző a háromkocsis IC, mint hazánkban<br>(fotó: Josef Petrák)

A statisztika szerint a vasúti személyszállító cégek összesen 45,2 millió utast szállítottak 2018 első negyedévében, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2,8 százalékos növekedést jelent. Az első negyedéves adatokat tekintve ez a szám 2007 óta az eddigi legmagasabb. Átlagot vonva ez azt jelenti, hogy a vasúttársaságok naponta 502 ezer utast szolgálnak ki. Ami az utaskilométerek értékét illeti, az még nagyobb tempóban, 7,5 százalékkal, 2,21 milliárd utaskilométerre nőtt. Az utóbbi húsz év legnagyobb növekedési indexe ez, valamint 2002 óta a legnagyobb teljesítmény. Nőtt az átlagos utazási távolság is, az eddigi 47 kilométerről 49,2 kilométerre.

Az állami Cseh Vasutak 2018 első negyedévében 42,9 millió utast szállítottak, ami kétszázalékos növekedés az egy évvel korábbi ugyanezen időszak adataihoz képest (857 ezer utassal több, mint 2017 első negyedévében). A Regiojet magánvasút pedig 1,25 millió utast szállított, ami 30 százalékos növekedés 2017 első negyedévéhez képest. Az ugrásszerű növekedés leginkább az újonnan bevezetett Prága–Brünn–Pozsony/Bécs járatoknak köszönhető.

Jelentős utasszámnövekedés mutatkozik az elővárosi forgalomban is<br>(fotó: České dráhy)

A buszközlekedést tekintve az országban további csökkenés tapasztalható. Belföldön még mindig kétszer annyi utast szállítanak, mint a vonatok, de a szám évről évre csökken. A legfrissebb statisztika alapján 2,2 százalékkal esett vissza a buszon utazók száma, 84,7 millió főre. A legnagyobb visszaesést, 22 százalékot a helyközi járatok (közszolgálaton kívüli járatok) könyvelték el. Ennek oka leginkább az, hogy a Regiojet néhány járatát megszűntette, tudatosan átültetve ügyfeleit a vonatokba.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek