Nem „diszkózik” a Lánchíd, csak mindenféle világítást kipróbálnak rajta

iho/közút   ·   2023.07.22. 18:00
00_lanchid_futofeny

Jelenleg is zajlik a Lánchíd díszvilágításának tesztüzeme, ezért a híd vagy annak részei hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal különböző színekben pompáznak. Az éppen arra járók tapasztalhatják, hogy az új, energiatakarékos díszvilágítás sokféle színben ragyog, de a füzér a híd teljes átadása után – tiszteletben tartva hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségét és jelképét – az év túlnyomó részében várhatóan egyszínű melegfehér fényben látható.

A Lánchíd teljes átadásának feltétele a díszvilágítás beállítása is. A hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelését az elmúlt hetekben folyamatosan végezték, és a beruházás befejezéséig hátralévő hetekben is dolgoznak rajta a szakemberek. Ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban látható a Lánchíd, illetve egyes részei.

A rendszer tesztelésekor kipróbálnak több színt, fényerősséget és a futófényt is. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható, a füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került.

(fotók: BKK)

A korszerű világítás lehetővé teszi, hogy a híd többféle színben ragyogjon, ám tiszteletben tartva hazánk egyik legfontosabb jelképét, a füzér az év túlnyomó részében várhatóan egyszínű, melegfehér fénnyel világít majd. A rendszer alkalmas arra is, hogy ünnepeken nemzeti színekbe öltöztesse a hidat, vagy jeles napokon más színekben ragyogjon.

– A világítási próbák célja, hogy a tervezőkkel, az örökségvédelmi hatóság munkatársaival, a kivitelezővel és a majdani üzemeltetőkkel közösen állítsuk be a fényeket – mondja Erő Zoltán, Budapest főépítésze. – Ennek során meg kellett találni a megfelelő színhőmérsékletet és a fényintenzitást. A mai LED-technológia kétségtelenül sokkal többre képes, mint az évtizedek óta használt hagyományos rendszerek. Éppen ezért sokkal több törődést és figyelmet érdemel a beállítása, illetve a működtetése. Ugyanakkor önuralomra is szükség van ahhoz, hogy méltósággal használjuk ezt a világítási rendszert az ország legfontosabb műemlékén: javaslatunk szerint évente csupán néhány napra – elsősorban a nemzeti ünnepekre –, akkor is csak néhány órára kaphat színes díszvilágítást a Lánchíd.

Elkezdődött a pesti hídfőnél a konténerváros lebontása

Közben célegyenesbe fordult a Lánchíd felújítása: az utolsó simításokat végzik a kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai. A kisebb-nagyobb befejező munkák mellett elkezdődött a felvonulási területen álló konténerváros bontása. A híd járdáinak megnyitásáig – azaz a felújítás teljes befejezéséig – a felvonulási terület helyreállítása, valamint az azt határoló palánkkerítés bontása is megtörténik.

Amennyiben a hivatalos eljárások eredményesen zárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek