Nő a vasúti árufuvarozás Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.10.08. 18:25
Pepsi_01

A cseh közlekedési minisztérium által nyilvánosságra hozott szállítmányozási statisztikák azt mutatják, hogy 2019 első hat hónapjában bár nőtt Csehországban a kamionforgalom a közutakon, ezzel egyidejűleg viszont csökkent a cseh kamionok száma a nemzetközi fuvarozópiacon. A szállítmányozási volument tekintve hét százalékos növekedést tapasztaltak az egy évvel korábban ugyanekkor mért adatokhoz képest, de a fuvarok nagy része belföldi volt. Ezzel szemben a nemzetközi fuvarok száma ugyanekkor negyedével csökkent.

(fotó: PepsiCo)

Elég rossznak számítanak a tonnakilométerben kifejezett szállítmányozási teljesítmény értékei: összesen 20 százalékos visszaesés figyelhető meg a szállítások terén, ebből a nemzetközi fuvarozást tekintve a csökkenés még jelentősebb, 35 százalékos. Ez azt jelenti, hogy az elszállított áru csökkenésével ugyancsak csökken a fuvarozási távolság is.

Mindemellett az útdíjból származó bevételek az országban nőnek, 2019-ben eddig (első–harmadik negyedév) 7,3 milliárd koronát tettek ki, ami 2,17 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A cseh fuvarozók hányada azonban tartósan csökken, tavaly először lett kevesebb, mint ötven százalék.

A cseh teherfuvarozási piacon azonban jó hírek is vannak: négy százalékkal nőtt a vasúton elszállított áruk mennyisége, és a tonnakilométerekben mért teljesítmény pedig két százalékos növekedést könyvelt el 2019 első hat hónapjában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek