Nyomokban villamost tartalmaz!

Kemsei Zoltán   ·   2015.02.04. 21:15
00kicsi

Hogy a Széll Kálmán téri villamosvégállomás átalakítását megértsük, a múltba kell visszalapoznunk. A hurokvágányok rendszerét (a hűvösvölgyi, zugligeti villamosok a belső hurokban, a többi járat a teret körbejárva fordult) 1990-ben szüntették meg, kialakítva egy új rendszert. Ennek a szisztémának a lényege az volt, hogy menetrend szerinti villamosokkal csak a Várfok utcai oldal volt átjárható, a többi irányban a vágánykapcsolatok ideig-óráig megmaradtak még. A körúti villamosok által jelenleg használt útvonalat – a Margit körút és a Krisztina körút közötti összeköttetést – 2006-ban, a Combinók érkezésekor számolták fel. Az is lassan a múlt homályába vész, hogy a Margit körúti Ganz Villamossági Művekbe a Déli pályaudvarról ezen az útvonalon haladtak a tehervonatok, néha igen nehéz transzformátorokat szállítva: a pályát itt nagyvasúti terhelésre építették ki.

Vágánybontás és -építés február 1-jén<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(Horváth András felvételei)

A jelenbe visszatérve: január legvégén egy villamos sem tehette be vaskerekét a térre. A 18-asok és a 61-esek már régóta a téren kívüli ideiglenes végállomásokon fordulnak, pár napra a 4-es és a 6-os is elvesztette a teret. Bontják ugyanis a Retek utca felőli oldal sínjeit is, így a körúti Combinók a 18-as (még előtte az 59-es, 61-es) villamosok végállomását használják. Ehhez persze ki kellett emelni egy váltót, egy keresztezést, és újra megteremteni a Margit körút összeköttetését a tér keleti oldalával. Az esélyegyenlőségi feltételeknek megfelelő peront nem tudtak itt kialakítani, a körúti tujákon a hangosbemondó fel is hívja a kerekesszékesek figyelmét: számukra a Széna tér a végállomás.

Beharangozták, le is zárták: a sokak által siratott gyalogoshídról van szó. Hétvégén még járhattak-kelhettek rajta az utasok, azonban február 4-én, szerdán már nekiláttak – először a korlátok szétvágásához. Gyalogosan csak egy lépcsősoron közelíthető meg a Várfok utca, az építési területek között kordonokból kialakított folyosón át.

„Budán, a vár alatt, van egy kedves tér” – Az iho.hu Moszkva Széll Kálmán tér-dossziéja

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek