Óriási mennyiségű Vectront szerezhet be a Railpool

iho/vasút   ·   2024.02.21. 11:45
railpool_vectron

A lízingcég és a Siemens Mobility által aláírt keretszerződés összesen kétszázötven mozdony vásárlását teszi lehetővé, amiből alaprendelésként hetven gépet hívtak le.

Az első körös Vectronok közül 24 többáramnemű (MS verzió) lesz, 46 pedig váltakozó áramról üzemelhet (AC). Az új gépekkel a Railpool Vectron-flottája már 228 példányt fog számlálni.

A Siemens-mozdonyok 6400 kilowatt teljesítményre és akár 230 kilométer per órás tempóra lesznek képesek. A gyártó az egyes országok vonatbefolyásolási rendszerein felül feltelepíti rájuk az egységes európai vonatbefolyásolási rendszer, az ETCS fedélzeti berendezését is, ennek köszönhetően akár tizenhat országban, Európa észak–déli és kelet–nyugati fuvarozási tengelyein is közlekedhetnek.

A mozdonyokat bérbeadó vállalattól elmondták, a megrendeléssel a kelet–nyugati tengelyre szánt többáramnemű gépeken felül váltakozó áramú mozdonyokkal is bővítik a flottát, melyeket elsősorban a Skandináv-térségbe és a Németország–Svájc–Ausztria tengelyen tervezik bevetni. A Vectronok mindkét verziója tökéletesen alkalmas lesz az ETCS Európa-szerte tervezett bővítéséhez.

A mostani üzlettel együtt a Siemens Mobility-nél már átlépte a 2400-at az eladott Vectronok számlálója; eddig tizenhat ország 96 vállalatától érkezett megrendelés az univerzális mozdonyokra. A mozdonycsalád eddig Európa húsz országában szerezte meg a közlekedési engedélyt – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Railpool egyik még korábban rendelt Vectronja. Kép forrása: Railpool / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek