Összeért az új komáromi Duna-híd

iho/közút   ·   2019.12.04. 18:00
400px_komarom_hid

A híd utolsó elemét a Clark Ádám úszódaru vitte a helyére és tartotta, amíg a szakemberek rögzítették azt. A munkálatok alatt hajózási zárlatot rendeltek el.

A szerkezet különlegessége a hídpálya Szlovákiához közelebbi oldalán elhelyezkedő ferde pilon, amely a rajta átfűzött kábelek segítségével tartja a híd felszerkezetét. A pilon teljes magassága száztizennyolc méter, ebből a látható rész kilencvennyolc méter magas. Az alsó, húszméteres rész a Duna közepén álló pillér belsejében található és a pillér alapjához rögzítették. A pillérek készítése során közel húszezer köbméter betont építettek be. Az összeszerelt acélszerkezet 7180 tonnát nyom, a kábelek további körülbelül háromszázhúsz tonnát tesznek ki.

Behelyezték az új komáromi Duna-híd utolsó elemét, a befejező munkálatokra jövő tavasszal kerül sor. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: NIF Zrt.)

Az utolsó elem beemelése után kezdődhetnek meg a befejező munkálatok: a hídpálya szigetelése, az aszfaltozás, a helyszíni korrózióvédelmi munkák, burkolatjel festések, a  korlátok elhelyezése, a  köz- és díszkivilágítás szerelése, a híd monitoring- és riasztórendszerének kiépítése, a  hajózási jelzések és légiakadály-jelző felszerelése van még hátra. Ezeket a téli leállás miatt jövő tavasszal végzik el.

A híd építése a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásával 2020. május végére fejeződik be. Ezt követően indulhat meg mindkét országban a hatósági forgalomba helyezési és használatbavételi eljárás. Az autósok várhatóan 2020. június végétől használhatják majd az új műtárgyat.

A nettó 91,2 millió euró, vagyis körülbelül huszonnyolcmilliárd forint értékű projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a szlovák Közlekedési és Építési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a szlovák közútkezelő Slovenska správa ciest (SSC) beruházásában, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg a H-M Dunahíd Konzorcium kivitelezésében. A Magyarország által koordinált projekt teljes költségeinek közel nyolcvanöt százalékát a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatási alap finanszírozza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek