Ötven trolibusz beszerzésére írt ki pályázatot a Pozsonyi Közlekedési Vállalat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.24. 15:00
Trolipozsony

A kontraktus értéke 45,4 millió euró, a trolibuszok háromféle kivitelben kerestetnek.

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (Dopravný podnik Bratislava) történetének eddigi legnagyobb trolibuszbeszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot. Összesen ötven, különböző hosszúságú és kapacitású járművet szeretne vásárolni a városi tömegközlekedést üzemeltető vállalat. Mindegyik trolibusz hibrid tulajdonságú, részben önjáró lesz, ami rugalmasabbá teszi a kihasználásukat, mivel felsővezeték nélküli szakaszokra is behajthatnak majd. Pozsony most háromféle kivitelben keres trolibuszokat:

  • tizenegy 12 méter hosszú, legalább 72 utas befogadására alkalmas,
  • huszonhárom 18 méter hosszú, legalább 115 utas befogadására alkalmas,
  • tizenhat háromrészes, 24 méter hosszú, legalább 160 utas befogadására alkalmas

trolibuszokat. Az ötven trolibuszért kifizetett vételár a becslések szerint 45,4 millió euró lesz. A vételárat a közlekedési vállalat túlnyomó részben uniós támogatásokból kívánja fedezni.

Mindeközben folyamatban van egy közbeszerzési pályázat, ami a pozsonyi trolibuszhálózat bővítésének tervezési munkáinak elvégzésére vonatkozik. A meglévő 48,6 kilométer hosszú trolibuszhálózatot 8,5 kilométerrel hosszabbítanák meg (egy-egy irányban 4,25 kilométer). Az új trolibuszhálózat kiépítésén kívül 5 kilométer hosszan (mindkét irányban összesen) a már meglévő hálózat felújítását is tervezik. A munkálatok költségeit 21 millió euróra becsülik, s várhatóan 2022-2023-ban valósulhat meg a projekt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek