Pesa-motorvonatok érkezhetnek Varsó térségébe

iho/vasút   ·   2018.06.01. 16:15
400px_skm_pesa_elf2

A napokban megkötött, nettó 310,5 millió złoty (22,7 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében első körben tizenkét vonatot – nyolc ötrészest és négy négyrészest – szállíthat a Pesa, két éven belül. A 2004-ben alapított vasúttársaság tenderén csak lengyel résztvevők indultak: a Pesán kívül a Newag adott be pályázatot. A beruházás a Szybka Kolej Miejska (SKM) Warszawa eddigi legnagyobb járműbeszerzése – jelenti a Railway Gazette.

A kontraktus tizenöt évnyi karbantartást, valamint a vonat- és karbantartó-személyzet képzését is magában foglalja, beleértve a szimulátoros oktatást is. Ha az SKM Warszawa további vonatokra lenne igénye, a szerződés opcionálisan azt is lehetővé teszi: hét ötrészes és egy négyrészes szerelvény lehívására van lehetőség, legkésőbb 2023-as átvétellel.

A varsói elővárosi hálózaton tevékenykedő SKM tizenkét, plusz opcionálisan kilenc Elf2 villamos motorvonatot vásárol a hazai Pesától (látványterv: Pesa)

Az Elf, vagyis Electric Low Floor (magyarul: elektromos, alacsonypadlós) motorvonatok második generációjához tartozó szerelvények jelentősen megnövelik a férőhelykapacitást. A vasúttársaság ráadásul már új végállomásokat, például a Varsótól körülbelül tizenöt kilométerre délre található Piasecznót, valamint a főváros nyugati szélén fekvő Ożarów Mazowieckit is ki fogja tudni szolgálni velük. A légkondicionált, alacsonypadlós szerelvényeken wifi, USB-csatlakozók és korszerű utastájékoztató rendszer fogja szolgálni az utasok kényelmét, sőt, jegyautomaták és defibrillátorok is rendelkezésre állnak majd.

A vonatok a szczęśliwicei karbantartóbázishoz fognak tartozni, melyet tavaly újítottak fel 44,9 millió złotyból (3,3 milliárd forint). A járműbeszerzéshez és a bázis korszerűsítéséhez jelentős uniós támogatást szereztek: 202,7 millió złotyt (14,8 milliárd forint) áll az EU.

Az SKM Warszawa az elmúlt bő egy évtized során jelentős mértékben bővítette hálózatát, ezzel egyidejűleg megnőtt az utasmennyiség is: míg 2006-ban egyetlen vonalat szolgált ki hat szerelvénnyel, és 3,6 millióan választották a járatokat, tavaly már négy vonalon huszonnyolc szerelvény szaladgált, 23,08 millió utast szállítva – számol be a Global Rail News.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek