PESA-motorvonatok Németországnak

iho/vasút   ·   2012.09.24. 14:00
linkpesadb_kk

Az idei Innotrans egyik legjelentősebb eseménye a DB és a PESA között létrejött megállapodás, amely 470 új motorvonat vásárlásáról szól. A hír futótűzként járta be a nemzetközi sajtót, ugyanis ritka egy közép-európai járműgyártó cég betörése a német piacra. A DB egyébként először kötött szerződést egy lengyel vasúti járműveket gyártó vállalattal.

A keretszerződést szeptember 19-én írták alá a PESA és a DB vezetői Berlinben – olvasható a bahnaktuell.net című internetes oldalon. A járműveket legkésőbb 2018-ig kell leszállítania a lengyel vállalatnak. A motorvonatok összértéke 1,9 milliárd euró.

A Link típusú motorvonat látványterve<br>(forrás: PESA)

A szerződés igen rugalmasan fogalmazza meg a gyártási irányelveket, így az új Link típusú motorvonatok két-, három-, illetve négyrészes kivitelben is lehívhatók. Az utastér kapacitására vonatkozóan a megrendelő elvárása kocsinként 50 ülőhely, továbbá a 120-140 kilométer per órás sebesség elérése.

A kétirányú járműnek kényelmes és tágas vezetőfülkéje van, károsanyag-kibocsátás tekintetében megfelel az EU környezetvédelmi előírásainak. A vonatba telepített modern utastájékoztató rendszernek köszönhetően folyamatosan közlik az utasokkal a soron következő állomást.

A Link motorvonatot az Innotrans szakkiállításon is bemutatták<br>(fotó: PESA)

Robert Swiechowicz, a PESA pénzügyi vezetője az eseményen elmondta: a megbízás igen nagy kihívást jelent a lengyel vállalat számára. „A cég mérnökeivel szeretnénk bebizonyítani régre visszanyúló tapasztalatainkat, szakértelmünket. Bízunk abban, hogy meg tudunk felelni a német vasút elvárásainak” – nyilatkozta a vezető.

Az eseményen Dr. Volker Kefer, a DB infrastrukturális és technikai vezetője kiemelte: ez az első nagy megállapodás a DB és a lengyel PESA járműgyártó között. Fontosnak és stratégiai célnak nevezte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a német piaci verseny alakulását, amely alapján partneri körüket is bővíthetik. Kefer szerint ezzel a megállapodással is további, kedvező együttműködés alakulhat ki.

A Link utastere<br>(fotó: PESA)

Kapcsolódó hírek