Sérti a nyugdíjasokat a BKK új bérletábrája

iho   ·   2013.02.27. 10:08

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megfontolja, hogy változtat az új, az időseket sértő, a Nyugdíjasok Országos Képviseleténél is bepanaszolt jelzésén, ami a korábbi „NY” betűt váltotta a nekik szóló kedvezményes bérleten.

Minden esetben figyelembe veszi az új piktogramok kapcsán érkezett észrevételeket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), azokat feldolgozza, és néhány hónap múlva a teljes rendszert felülvizsgálja – közölte a BKK a Népszava kérdésére, majd hozzátették: az elemek tervezésénél nem állt szándékukban senkit megsérteni, nemzetközileg elterjedt mintákat vettek alapul. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a bérleteken használt nyugdíjaspiktogramot a járműbelsőkben több éve használják az elsőbbségi ülések jelzésére.

Mivel meglehetősen összetett fogyasztói, bérlethasználói csoportról van szó, kompromisszumokat kell kötni az egyszerűen és könnyen felismerhető jelképek terén is. A nyugdíjasbérletek esetében a jogosultak köre kiterjed az előnyugdíjazási, nyugellátási és rokkantsági támogatás kedvezményezettjeire, így a nemzetközi sztenderdekben is szereplő, nyugdíjasokat jelölő, botos piktogram választása egyértelmű volt – írja a népszava.hu.

Kapcsolódó hírek