Siklás Stadtrodánál

Zöldi Péter   ·   2017.05.20. 13:46

Péntek este kisiklott egy személyvonat a thüringiai Stadtrodánál (Saale-Holzland-körzet), mivel a viharban egy, a pályára ömlött sár- és hordaléklavinába futott bele. A motorvonat egyik fele elhagyta a vágányt és az erdőben kötött ki. Több utas könnyebben sérült, itt a vasút és a körzeti rendőrség adatai ellentmondanak egymásnak, a rendőrség hét sérültről tud, a vasút nyolcról.

(forrás: Lokführer Facebook-oldal)

A szerencsétlenül járt motorvonat mentését szombat délután kezdik meg. A vasút szóvivője szerint a mentéshez szükséges daru délután kettőkor ér a helyszínre. A pályát lezárták, újbóli megnyitásának időpontja szombaton reggel még bizonytalan volt.

A sérültekről a rendőrség szóvivője elmondta, többnyire sokkos állapotban vannak, hasi fájdalmaik és fejfájásuk van – a helyszínen orvosi segítséget kaptak. A mozdonyvezető is a sérültek között van.

A vonat RE 1-es regionalexpressként indult a szászországi Glauchauból az Alsó-szászországi Göttingenbe. A vasút adatai szerint a baleset este fél nyolckor történt Papiermühle és Stadtroda-megállóhelyek között. A rossz látási viszonyok miatt a vonat fékezés nélkül futott bele az akadályba. A lezárt vasútvonal mentén a vonatpótló busz indítása is nehézségekbe ütközött, mert az utakat is elöntötte a sár és a víz. A környékbeli települések között volt olyan, ahol az utakon fél méter magasan hömpölygött a víz.

Hasonló esemény Magyarországon is megtörténhetett volna 2012-ben, amikor Zebegénynél borította el a 70-es vonalat a sár és a törmelék. Hatalmas szerencse volt akkor, hogy először a kevésbé borított vágányon egy tehervonat érkezett és nem lett nagyobb baj!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek