Sok kicsi sokra megy

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.07.14. 11:45
Kiskep_Bdt

A Cseh Vasutak ezúttal huszonhat Bdt sorozatú személykocsit újíttat fel. A kis modernizációt – ahogy ezt a tervet a ČD sajtósai becézik a krnovi KOS (Krnovské opravny a strojírny) végzi 2014 őszéig. A beruházás értéke eléri a 182 millió koronát (körülbelül 2 milliárd forint).

Az Ürge becenevű vezérlőkocsi belterére fog hasonlítani a Bdt sorozat felújított változata<br>(fotó: a szerző)

A felújításnak köszönhetően a kocsik új üléseket, padlózatot és belső burkolatot kapnak, miközben a beltér kísértetiesen hasonlít majd az Ürge becenevű vezérlőkocsiéra. Az ablak alatti kisasztal mellett megbújik majd a konnektor is, bár nem mindegyiknél. A kocsik egyik beszállóterét kerékpárszállításra alkalmas fogantyúkkal látják el, valamint gyermekkocsi is helyet kap ugyanitt. Az ajtók a mostanitól teljesen eltérőek lesznek, gombnyomásra nyílnak majd, s menet közben blokkolva lesznek. A forgóvázakat is felújítják, aminek következtében 140 kilométer per órás sebességgel haladhatnak a kocsik az eddigi 120 helyett. Ezen kívül a fékrendszert is felújítják.

A jelzett vonalakon járnak majd a felújított kocsik

A tervek szerint a felújított kocsik a gyorsvonati forgalmat erősítik majd, javítják a komfortot a Kolín–Mělník–Ústí nad Labem-západ vonalon, valamint a Brno–Břeclav–Otrokovice–Přerov–Olomouc szárnyon. A ČD a kocsikat a már felújított, vagy felújítás alatt álló kocsikkal együtt fogja egy szerelvénybe sorozni, így teljes mértékben modern szerelvényeket tud majd kiállítani az említett vonalak gyorsvonatatira.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Van benne ráció

iho/vasút   ·   2020.11.28. 15:35

Hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik a menetrendváltástól a MÁV-Start járműgazdálkodása a 418 sorozatú dízelmozdonyok, illetve a dízel motorvonatok átcsoportosításával.