Tetőfokon az árháború

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.03.08. 11:30
kiskep

Hihetetlen, mire képes a konkurencia. Az utas pedig továbbra is a nevető harmadik. Nevetséges áron szállítja a Leo Express azokat az utasokat, akiknek IN25 vasutas-hűségkártyájuk van. Nekik az economy osztályon 137 korona helyett csak 95 koronát kell fizetniük a Prága–Ostrava szakaszon. A dolog pikantériája igazából nem is annyira az ár, mint az a tény, hogy a Leo Express azoknak ad kedvezményt, akik a konkurens állami ČD hűségkártyáját birtokolják. A Cseh Vasutak ezért jogi lépéseket fontolgat.

A Leo Express Stadlere Prágában<br>fotók: a szerző

A válasz a sárga vonatok részéről szinte azonnal megjött, március 4-től ők is 30 százalékos kedvezményt nyújtanak a ČD-hűségkártyával rendelkező utasoknak. Ezt a kedvezményt a csúcsidőn kívüli járatokon lehet igénybe venni korlátozott számban. A Regiojet vonataival tehát 99 koronáért is utazhatunk Prágából Ostravába. A Prága–Olomouc viszonylat 77 koronába kerül.

Néhány peronnal odébb a cseh pendolino feszít

A ČD szóvivője az idnes.cz hírportálnak elmondta, jogi elemzést készítenek, s ennek eredménye alapján fontolják meg a következő lépést. Radek Joklík szerint a konkurens vasúttársaságok túl messzire mentek, a ČD hűségkártyájának elfogadása nem korrekt az utasokért folytatott harcban. Annyi biztos, hogy a mostani árháború csak az utasoknak jó, a három konkurens vasúttársaság nehezen jut így nyereséghez.

Kapcsolódó hírek