Tíz éve adták át a Mária Valéria hidat

Istvánfi Péter   ·   2011.10.13. 21:05
00x

A Ferenc József lányáról, Mária Valériáról elnevezett ötnyílású, 496 méter hosszú acélhidat 1895-ben adták át. Tervezője a kor híres hídépítő mérnöke, Feketeházy János volt. Az első világháborút követő trianoni döntéseknek köszönhetően a híd államhatárrá vált, így azt lezárták, később a csehszlovák hadsereg felrobbantotta egy részét. A felrobbantott hidat először csak ideiglenesen állították helyre, majd 1927-re elkészült a teljes értékű felújítás, amely során nemcsak a sérült elemet gyártották le újra, hanem a híd fa útburkolatát is aszfaltra cserélték le. Az újjáépített híd ismét csak rövid ideig tudta szolgálni Esztergom és Párkány városát, mivel a visszavonuló német csapatok 1944-ben felrobbantották a három középső hídelemet. Az elpusztított híd torzója ezt követően évtizedekig rontotta a környék amúgy gyönyörű panorámáját. Az ezredfordulón, uniós pénzből sikerült elkezdeni az újjáépítését, amivel végül 2001. október 11-ére végeztek. A híd átadása a nyilvánvaló közlekedési előnyök mellett a térség gazdaságára és idegenforgalmára is jó hatással volt.

A lebombázott híd a Bazilikából nézve<br>(fotó: Fortepan archívum)<br>A képre kattintva galéria nyílik!

A híd tehát immáron tíz éve működik, de ezzel együtt is élete több mint a felét (összesen hatvanöt évet) állt használaton kívül.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.