Tizenhét közlekedési projektjavaslattal fut neki a CEF2 első körének Magyarország

iho   ·   2021.12.31. 12:00
01_kelenfoldi_megujulas

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, a CEF2, hétmilliárd eurós keretösszegű közlekedésfejlesztési felhívására január közepéig nyújthatnak be pályázatokat a tagállamok. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata alapján Magyarország tizenhét projekthez kér összesen közel 110 milliárd forint támogatást a pénzügyi ciklus első kiírásában. A több mint 430 milliárd forint összértékű fejlesztések közé tartozik a Déli körvasút második üteme, ultragyors elektromos töltőhálózat kiépítése, három biztonságos, őrzött kamionparkoló kialakítása az M1 és M35 mentén.

Az Európai Bizottság szeptemberben tette közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz első közlekedési pályázati felhívását. A CEF2 az új uniós pénzügyi időszakban is a transzeurópai hálózatok kiépítésének és korszerűsítésének felgyorsítását szolgálja a közlekedési, energetikai és digitális területeken. Új elemként önálló költségvetéssel támogatja a polgári és katonai kettős célú hasznosításra alkalmas mobilitási projekteket.

Magyarország és tizennégy másik tagállam az úgynevezett kohéziós nemzeti borítékban meghatározott összegű CEF-forrásra jogosult, hazánk esetében ez 802 millió euró. A jelenlegi pénzügyi időszakban ennek a keretnek a hetven százalékát különítik el az egyes országoknak 2023-ig. A fennmaradó harminc százalék 2024-től a kohéziós országok versenyében talál majd gazdára. A jelenlegi felhívásra beérkező pályázatok közül jövő nyáron választják ki a támogatásra érdemeseket. A hazai projektjavaslatokról döntő kormányhatározat a Magyar Közlönyben a Határozatok Tárában.

  • A magyar pályázatok egyike a Déli Körvasút második üteme, a Kelenföld–Ferencváros vasúti vonalszakasz kapacitásbővítésének befejező tervezési, területszerzési és építési munkái.
  • Egy előkészítési projekt tizenkét dunántúli vasútállomás infrastruktúrájának fejlesztését alapozhatja meg úgy, hogy a polgári célok színvonalasabb kiszolgálása mellett azok eleget tehetnek az Európai Unió és a NATO által elvárt szintű katonai mobilitási feltételeknek is.
  • Biztonságos kamionparkolókat alakíthatnak ki az M1 autópálya Tatabánya Óváros és Győr kijáratainál, a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben összesen legfeljebb 658 férőhellyel.
  • Az ultragyors elektromos töltőhálózat vállalati kezdeményezésű projektjeiben mintegy hetven helyszínen épülhet ki több mint kétszáz töltőpont.
  • A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 165 e-töltőállomást telepíthetnének a földi kiszolgáló járműveknek, a reptéri személyzetnek és a vállalkozásoknak.
  • 2024 decemberétől az európai hálózaton csak zajcsökkentett vasúti tehervagonok közlekedhetnek korlátozás nélkül. Egy javasolt fejlesztésben e határidőig több mint félezer vagon öntöttvas féktuskóit cserélnék csendesebb műanyagra.

Magyarország a korábbi kiírásokban 670 milliárd forint összértékű közlekedési beruházások megvalósításához nyert el támogatást. A CEF forrásaiból eddig közel 350 milliárd forint hasznosul hazai közlekedési fejlesztésekben. A többi között megépült

  • az új Duna-híd Komáromnál,
  • végig négysávossá bővült az M15, ezzel Budapesttől Pozsonyig már teljes értékű a sztrádakapcsolat.
  • A támogatott beruházások sorába tartozik a Kelenföld–Pusztaszabolcs és
  • a Rákos-Hatvan vasúti vonalszakaszok korszerűsítése,
  • a Déli összekötő vasúti híd felújítása, harmadik vágányának megépítése is.
  • A CEF fedezi a varsói gyorsvasút hazai szakasza környezetvédelmi munkarészeinek költségeit is.

Jövőre és 2023-ban a mostanihoz hasonló nagyságrendű kiírások megjelentetése várható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek