Tramtrain-fotózás közben...

Vörös Attila   ·   2021.12.05. 16:00
4585_T20V0154_211129_

Lassan egy hete jár a Szegedet és Vásárhelyet összekötő vasútvillamos. Az első napi fotózás során természetesen nemcsak a Vasvillákról készültek fotók, most ezt a járulékos termést mutatjuk be. Galéria.

November 29., hétfő, kora hajnali indulás Szegedre. Elindult a tramtrain, szét kell fotózni ezt a napot, minél több jó képünk legyen az iho, az Indóház és a Magyar Vasút illusztrálásához. A tervem a következő volt: Szegeden kezdek, városi hálózaton fotózom a vasútvillamosokat, majd fokozatosan térek át a nyílt vonalra, hogy megérkezzek Hódmezővásárhelyre. Óránként és irányonként egy tramtrain jön, ha nem süt épp a nap, akkor ez akár két fotót is jelenthet óránként. Bónusz Szegeden: biciklivel sokkal gyorsabb vagyok a villamosnál, így előzés is belefér párszor.

A legszebb szegedi villamos érkezik a tramtrain előtt. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Miközben Szegeden anyázok (többnyire magamban) a mindig rosszkor a képbe kerülő csúcsidei autóforgalom miatt, fél szememet az algyői tolatóson tartom. A Szergejről mégiscsak kell kép, ha már tehervonatozik! A Rókus és Algyő közti autópálya-felüljáróra direkt úgy értem ki, hogy a Szergej meglegyen. Mázli, de épp kisüt a nap, fél órán át melengetett a koratéli napsütés, és ebben az időben három vonat is eljött a jó helyen: a tramtrain, egy csörgős személy és a szergejes kiszolgálómenet! Aztán újra befelhősödött.

Örömteli napos kép a Szeged-rendezőbe tartó 109-es Szergejről és rövid tartályvonatáról

Folytatom tovább utam, Tisza-híd, Kopáncs, végre hátszelem van, jól is esik, mert már órák óta bicajon vagyok és nincs melegem. A vasútvillamosokon kívül a Csörgőket nézegetem, nem prioritás, de azért ha jön egy, lefotózom. Kivéve a 2103-as retrót, azt azért nézegettem egész nap – és Vásárhelyre nagyjából egyszerre is értünk oda. Sokat nem kellett rá várnom, egy nagyon picit ráadásul őt is megnyalogatta a derengő napsütés, de legalábbis nem abban a bánat szürke sötétségben jött, ami egész nap volt.

A retró Csörgő robog Hódmezővásárhely nagyállomás és Népkert között két csíkos Bhv-jával

Amíg a 2103-as megfordult Szegeden, végig is fotóztam a vásárhelyi hálózaton is a villamosokat. Innen már csak haza kellett menni, és hogy végre ki is próbáljam a járművet, a nagyállomáson fölszálltam rá. Kicsit aggódtam a bicikli miatt, de senki nem akadékoskodott, sőt nem is voltam egyedül, végül négy kerékpárt pakoltunk egymásra és keltünk útra Szegedre. Az én járatom is teljesen tele volt, óriási érdeklődés kísérte az első újkori magyar tramtrain indulását.

...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek