Új 737-es változat kibocsátója lesz a Ryanair

iho   ·   2014.09.09. 10:15
cim_200
Azt már korábban lehetett tudni, ha meglesz a megállapodás, az egyben hatalmas üzletet jelent, de mégis meglepetés: az ír diszkont társaság egy olyan 737-esből rendelt száz példányt és jelentett be opciót további százra, amely eddig a nyilvános tervekben nem szerepelt, és a modernizált MAX gépcsalád új altípusát jelenti.

A 737 MAX 200 a MAX 8-as variánsa, amelynek lehetséges ülésszáma a most használt 800-ashoz képest tizeneggyel több, így éri el a 200-as számot, ami azt jelenti, ugyanazzal a gépnagysággal, törzshosszúsággal és hajtóművekkel több utast képes szállítani. Vagyis amikor az ír társaság áttér a jelenleg használt 737-800-asáról a MAX 8-as változatra, úgy tud több férőhelyet kínálni, hogy közben a gép fizikai paraméterei annyit változnak, hogy lesz egy-egy plusz ajtó a törzs hátsó szekciójában.

A MAX 200 fantáziaképe Ryanair-színekben...

Ez nyilván egyfajta üzemeltetési folytonosságot jelent a Ryanairnek, a Boeing számára pedig egy hatalmas lökést a MAX-programnak, amely a vetélytárs Airbus neo-verziójához képest másfél évvel később indult, és mindeddig rendelésszámban ennek megfelelően alulmaradt a keskenytörzsűek piaci versenyében. Ray Conner Boeing-elnök szerint azonban a MAX 200 a legjobb egyosztályos megoldás a low-cost társaságok számára.

A nagy üzlet bejelentésekor Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója, aki nemrég azt is kinyilvánította, még néhány évig maradni kíván a posztján, azt hangsúlyozta, hogy az új gépekkel a társaság flottája 2024-re ötszázhúsz 737-esre nő, a jelenlegi évi 82 milliós utasszám 150 millióra, mindez pedig háromezer új munkahelyet jelent Európában pilótáknak, kabinszemélyzeteknek, földi kiszolgálóknak.

...és a szokásos Boeing-fazonban: nyilván lesz még légitársaság, amelynek vonzóak a hatékonysági adatok

O’Leary a MAX 200-ast a „gamechanger” jelzővel illette, vagyis olyan típusként jellemezte, amely a kategóriájában új normákat vezet be, alacsonyabb üzemeltetési költségekkel és alacsonyabb jegyárakkal, nagyobb komforttal, több lábtérrel, és olyan új osztályokkal, mint a Business Plus és a Family Extra. A korábbi politika felülírásaként pedig a Ryan-vezér bejelentette, a típusváltás egyben azt célozza, hogy a hálózat Európa sokkal több elsődleges repülőterére terjedjen ki: korábban az ír cég elsősorban azokat a kisebb légikikötőket kereste, amelyeknél alacsonyabb költségekkel számolhatott. Ugyanakkor O'Leary azt is hozzátette, a gépeken továbbra is lesz toalett, és azok használatáért továbbra sem kell külön fizetni...

A Boeing részéről Ray Conner elnök azt hangsúlyozta, az amerikai gyártó kifejezetten a gyorsan fejlődő, 2033-ra a globális keskenytörzsű kapacitás harmincöt százalékát elérő low-cost szektor számára fejleszti a 200-ast. Az egyfolyosós piac „szíve” a 160-as kategória marad, de a MAX 200-as a több üléssel a MAX 8-ashoz képest is még plusz öt százalékkal, a jelenlegi 800-ashoz képest tehát összesen húsz százalékkal alacsonyabb üzemeltetési költségeket ígér, nyilván egy utasra számítva. Erről O'Leary árult el konkrét adatot, eszerint egy gép egy évi üzeme a plusz ülésekkel egymillió eurónyi plusz bevételt jelent.

A Boeing közleménye azt emeli ki, hogy a 737 MAX 200 törzshossza 2,2 méterrel nagyobb, mint a vetélytárs A320neo-é, ami meglehetősen nagy rugalmasságot biztosít a kabin elrendezéséhez, akár az alap 160-üléshez, akár a maximális utasszám-kapacitáshoz.

A társaság tavaly 175 gépet rendelt a most gyártásban lévő 737-800-asokból

A 8/200-as változat rövidebb, mint a nagyobb törzsű, tehát nehezebb 900-as illetve MAX 9-es, amelynek viszont egyosztályos kapacitása csak 192 utas, tehát valamivel kisebb, mint a 200-asé, vagyis a Boeing ezzel alaposan megkeveri a kártyákat az új keskenytörzsű gépcsalád belvilágában. Egyébként az azonos trendre, tehát az utasszám maximalizálására és ezzel az egy utasra eső költségek minimalizálására hasonlóan reagálnak az óceán innenső oldalán is: az Airbus a Vueling kérésére a jelenleg gyártásban lévő 320-asait is 180 ülés helyett hattal többel fogja szállítani a spanyoloknak, tehát az európaiaknál is az a trend, hogy a gép fizikai méreteinek változtatása nélkül emeljenek a kapacitáson.

Ezért aztán megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy amint a Boeing a mostani egyfolyosós gyártmányait néhány éve sikeresen egészítette ki a legnagyobb 900ER verzióval, úgy majd a MAX-család is kap egy ilyen szuperhosszú alváltozatot, amely valójában immár a gyártásból kivont nagyobb legkeskenytörzsűnek, a 757-esnek lesz az utóda.

A Ryanair megrendelésével egyébként a 737 MAX gépcsaládnak már 2239 példányát kötötték le a légitársaságok és lízingcégek, az Airbus neo-családja, amelynek első példánya várhatóan heteken belül repülni fog, már több mint 3000 példány megrendelésénél tart. A Boeing és a Ryanair mostani üzletének értéke az opciókéval együtt listaáron számolva 22 milliárd dollár, azonban a valóságos ár a két fél megegyezésén, a rendelés nagyságán alapul, és ezt a partnerek szinte sohasem hozzák nyilvánosságra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.