Új csatornát építene Egyiptom a szuezi mellé

MTI/iho   ·   2014.08.05. 13:20
szuez0

Mohab Mamis, a Szuezi-csatornát működtető hatóság vezetője elmondta: harmincöt kilométer hosszan új medret ásnának a 163 kilométer hosszú vízi úttal párhuzamosan, harmincöt kilométer hosszan pedig kiszélesítenék a meglévő csatornát. Az építkezés, amely egymillió új munkahelyet teremtene, egy éven belül befejeződne. Mamis hozzátette: nem külföldi befektetőket, hanem egyiptomi vállalatokat szeretnének megbízni a csatornaépítéssel. Előzetes számítások szerint a beruházás költsége mintegy négymilliárd dollár (934 milliárd forint) lehet.

Innen indult egykor...

A bővítéssel az átkelési idő tizenegy óráról három órára csökkenne. A projekt keretében nemzetközi ipari és logisztikai központot is létrehoznának a térségben.

...és ilyen mostanában. A USS San Antonio is erre szokott átkelni

Az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna évente mintegy ötmilliárd dollár bevételt hoz Egyiptomnak, amelyre nagy szüksége van, mert a 2011-es felkelés után kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt visszaesett a turizmus, és lelassult a külföldi tőkebeáramlás.

Az űrből meg így néz ki. Hely éppen van az új csatornának

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek