Új cseh kormányprogram: kiemelkedően fontos szerepet kap a nagysebességű vasút

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.11.12. 15:00
HB

Évek óta fennálló problémákra, elégtelenségekre próbál megoldást találni az újonnan felálló cseh kormány, a legégetőbb problémák egyikének a hiányzó nagysebességű vasúthálózatot tekintik, ennek megépítésének, további bővítésének kiemelten fontos szerep jut a jövőben.

Az új cseh kormány szeretné kibővíteni a nagysebességű vasúthálózat kiépítésének tervét, amely összeköti majd Csehországot Európa többi részével. A már meglővő vasúti korridorokon felszabaduló pályakapacitást pedig szeretnék a vasúti teherforgalom javára fordítani, egyre több árut szeretnének a közutakról a vasútra terelni. Összehangolnák a közúti és vasúti infrastrukturális fejlesztéseket, hogy azok kölcsönösen kiegészítsék egymást. A nagysebességű vasutak kiépítéséről külön törvény megalkotását tervezik. A közlekedési minisztérium háttérintézményeinek hatáskörét felerősítenék (pl. a Vasúti Infrastruktúra-kezelőség), hogy azok gyorsabban és hatékonyabban tudják elvégezni az infrastrukturális fejlesztéseket az országban. Környezetbarát politikát szeretnének folytatni úgy, hogy egyre több áru átkerüljön a közútról a vasútra, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsájtást. Ennek egyik eszköze az iparvágányok villamosítása, amivel szeretnék elérni az ipari parkokhoz, gyárakhoz vezető vasútvonalak versenyképességének növelését. A szomszédos országok példájára szeretnék továbbfejleszteni és korszerűsíteni a vasúti járműparkot, valamint támogatni kívánják a nagyvárosok és agglomerációk vasúti hálózatának fejlesztését, beleértve a P+R parkolók építését is.

A kormányprogramba bekerült a prágai reptérre vezető gyorsvasút terve is, amelynek az elkészítését szeretnék meggyorsítani. Továbbá szeretnék egyszerűsíteni, és ezáltal meggyorsítani a vasútvonalak villamosítását, egységesítenék a vasúton használatos feszültségrendszert. A vasúti és közúti felújításokat koordináltan előre terveznék majd meg úgy, hogy minden esetben létezzen kerülő útirány. Az országos „OneTicket“ (egységes menetjegy) projektet kibővítenék a többi közösségi közlekedési eszközökre is, ami azt jelenti, hogy nemcsak a vonatokon, hanem a buszokon, városi tömegközlekedési eszközökön is érvényes lehetne. Még nagyobb versenyhelyzetet szeretnének teremteni a vasúton, a közszolgáltatási szerződés értelmében közlekedtetett járatok szolgáltatóit nyílt versenypályázat keretén belül választanák ki. Szeretnék világosan meghatározni az ETCS vonatbefolyásoló rendszer bevezetésének és alkalmazásának ütemtervét. Végül, de nem utolsó sorban a közlekedés-kutatási és fejlesztési tevékenység magasabb prioritást élvez majd az elkövetkezendő években.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek