Új intermodális fuvar Isztambul és München között

iho/vasút   ·   2022.01.25. 12:00
cobanturboltas

A török-német Cobantur Boltas a napokban indította el a Halkali terminált és a DUSS terminált összekötő szolgáltatását.

Az első vonat január 21-én startolt Münchenből hivatalos ceremónia keretében, melyen a bajorországi lakásügyi, építési és közlekedési miniszter is tiszteletét tette. A szerelvények a továbbiakban irányonként hetente egyszer közlekednek. A szolgáltatáshoz a logisztikai vállalat partnereket is bevont, mégpedig a nagy tapasztalattal rendelkező Kombiverkehrt és a DB Cargót: előbbi a teherkocsik bérléséről és cseréjéről, a terminálszolgáltatásokról, az éjjel-nappali vonatkövetésről, valamint a rendelések kezeléséről gondoskodik, a DB Cargo pedig a vontatáshoz nyújt mozdonyokat. A tehervonatok körülbelül kétezer kilométert tesznek meg az Isztambul–München útvonalon, eközben áthaladnak a Balkánon Bulgárián, Szerbián, Horvátországon, és Szlovénián – vagyis Magyarországot nem érintik, délről elkerülik –, majd Ausztrián keresztül érkeznek meg Németországba.

A Cobantur Boltasnak ez az első eset, hogy kizárólag a vasutat használja a szolgáltatásaihoz. Viszont régóta partneri viszonyt ápol a Kombiverkehrrel: a Törökország–Németország útvonalon az Alpokon átkelő vasúti fuvart már évek óta összekötik a trieszti komppal, és ez a jövőben is megmarad. Az új fuvar kibővíti a meglévő szolgáltatást. A vállalatok – más cégekhez hasonlóan – együttműködnek a Törökország és Olaszország közötti árufuvarozásban a földközi-tengeri kompjáratok igénybevételével. A vonatra rakott szállítmányok az Alpokon keresztül jutnak el Bajorországba.

A megrendelők egyéni igényeihez szabható plusz piaci szolgáltatáson felül a Cobantur Boltas a környezet védelméhez is hozzájárul: egy oda-vissza úttal akár nyolcvan tonnányi szén-dioxid kibocsátását tudják megspórolni, ez hetven százaléknyi emissziócsökkentést jelent. Mindezt egyetlen intermodális szolgáltatás által.

A szolgáltatás életre hívásáért jórészt felelős Kombiverkehr magabiztos a fejlődést illetően a partnerek együttműködésének múltja alapján. Az intermodális fuvarlehetőség egy csapatmunkával, nagyon jól kiszámolt lépés. A hatékony és komplett szolgáltatáscsomag érdekében a vállalat intenzív tárgyalásokat folytatott vontatási szolgáltatókkal, terminálokkal és hatóságokkal. A partnerek úgy vélik, az új szolgáltatás hozzáadott értéket fog hozni a piacra, ezt jól jelzi a hivatalos hatóságok támogatása is – adja hírül a Rail Freight.

(Nyitóképünk forrása: Cobantur Boltas)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek