Új kerékpáros útvonalak születnek Budapest XX. kerületében

iho/zöldút   ·   2022.11.26. 16:25
00_pesterzsebet_kerekparut

Elkezdődtek Pesterzsébeten a kivitelezési munkák, így 2023 nyarára jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg a kerületben. A beruházásnak köszönhetően javulnak a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételei is.

A XX. kerületi projekt tervezésekor meghatározó szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. Cél, hogy könnyebben és biztonságosabban lehessen kerékpárral megközelíteni a kerületben lévő köz- és oktatási intézményeket, üzleteket, a közösségi közlekedés megállóit, valamint a lakóövezeteket.

Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is minden korosztálynak elérhető legyen, illetve a fejlesztések jóvoltából egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

A fejlesztés a közterületek közösségi használatára ösztönöz

Új kerékpáros kapcsolatok jönnek létre Pesterzsébeten, köszönhetően az önálló kerékpárút-szakaszok építésének, valamint a kerékpársávok kialakításának. Az új csomóponti átvezetések megvalósításával, vagy a már meglévők átalakításával biztonságosabbá válik a közúti közlekedés is. A projekt részeként több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros forgalom előtt, valamint a forgalomcsillapított övezetek száma is bővül.

A fejlesztésnek köszönhetően javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei, illetve a gyalog közlekedők is rendezett és biztonságos körülmények között sétálhatnak. A gyalogos és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a fenntartható közlekedési módokat.

(térkép, fotó: BKK)

A beruházás során a BKK

  • kerékpárutat létesít a Török Flóris utcában és a Szent Erzsébet téren,
  • a főbb útvonalak mentén – például a Baross utcában, a Szent Imre herceg utcában és a Topánka utcában – kerékpársávokat alakít ki,
  • kerékpárosbaráttá alakítja a Helsinki út–Kossuth Lajos utcai csomópont környezetét,
  • a Helsinki út mentén kerékpárutakat létesít a csomópontokban kerékpáros átvezetésekkel, továbbá fejleszti a közvilágítást,
  • Pesterzsébet központjában átfogó kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztéseket valósít meg forgalomcsillapított övezetek létrehozásával,

a kedvelt úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyez el, hogy ezzel is segítse a közlekedőket.

A kivitelezési munkák előreláthatólag 2023 nyarán fejeződnek be.

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

A pesterzsébeti beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot. A BKK a XX. kerületben ebből – tartalékkerettel együtt – bruttó 918 millió forint támogatást használhat fel.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok.

A térkép nagyobb méretben pdf-ben innen letölthető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek