Új kerékpárutak Pesterzsébeten

iho/zöldút   ·   2023.11.18. 12:00
01_pesterzsebeti_kerekparutak_keszen_vannak

Biztonságosan használható kerékpárutak és -sávok teszik könnyebbé a közlekedést Pesterzsébeten. A kerület, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK közös projektjében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók közül egyre többen választhatják a kerékpározást a mindennapokban, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei is.

Befejeződtek a munkák a XX. kerületben: a beruházás hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, azaz egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába vagy az iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak.

A fejlesztések tervezésekor és a kivitelezéskor meghatározó szempont volt, hogy könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedési megállókhoz.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat! (fotók, térkép: BKK)

A fejlesztés a közterületek közösségi használatára ösztönöz

Számos útvonal vált kerékpárral biztonságosan járhatóvá a kerékpárútszakaszok építésének, valamint a kerékpársávok kialakításának köszönhetően. Az új, csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával biztonságosabbá vált a gépjármű-közlekedés is. A projekt részeként több egyirányú utca megnyílt a kétirányú kerékpáros-forgalom számára, valamint bővült a forgalomcsillapított övezetek és utcák száma.

A fejlesztés hatására javultak a városrészben a kerékpáros közlekedés feltételei, és az átalakított helyszíneken gyalog is rendezettebb és biztonságosabb körülmények között lehet közlekedni. A gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, vonzóbbá téve a fenntartható közlekedési módokat.

A beruházás során a BKK

  • a főbb útvonalak mentén kerékpárutakat vagy kerékpársávokat alakított ki (Baross utca, a Szent Imre herceg utca, Topánka utca, Török Flóris utca, Szent Erzsébet tér),
  • Pesterzsébet központi részétől két biztonságos kerékpáros útvonalat hozott létre Kispest irányában (egyrészt a Török Flóris utca–János utca–Erdő utca–Rákóczi utca, másrészt a Kalmár Ilona sétány–Dobos utca–Mikszáth utca–Köteles utca–Nagysándor József utca útvonalon),
  • a Csepel felé igyekvőknek a Helsinki úti csomópont északi ágán is kiépítette a kerékpáros kapcsolatot,
  • kerékpárosbaráttá alakította a Helsinki út–Kossuth Lajos utcai csomópont környezetét,
  • a Helsinki út mentén a szervizutat a Határ úttól csaknem Soroksárig két irányban járhatóvá tette kisebb kerékpárútszakaszok és csomóponti átvezetések létesítésével, továbbá fejlesztette a közvilágítást,
  • Pesterzsébet központi részein több helyi beavatkozással javította a biztonságos közlekedés feltételeit, valamint új, forgalomcsillapított övezetet hozott létre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek