Új vasúti fuvarokat indít a stockholmi Norvik kikötőbe a TX Logistik

iho/vasút   ·   2022.12.13. 15:00
stockholm_norvik

A Mercitalia-leány a stockholmi kikötő és az eskilstunai intermodális terminál között kínál szállítási lehetőséget januártól, hetente öt járatpárral.

A nynäshamni, kapellskäri és a stockholmi Norvik kikötőket üzemeltető Ports of Stockholmtól elmondták, áprilistól egy új norvégiai fuvarral is bővül a szolgáltatási paletta: a Norvégiában aktív vasúti árufuvarozó CargoNet az eskilstunai intermodális terminált a norvég főváros Oslóval kapcsolja majd össze. A lépés újabb kaput nyit a skandináv piacok felé a stockholmi kikötő, valamint azon ügyfelek előtt, akik vasúton akarnak szállítani a svéd fővárosba.

A Stockholmtól ötven kilométerre délre található Stockholm Norvik kikötőben két éve, 2020 decemberében nyitott meg egy konténerterminál és egy RoRo-terminál, ezzel használhatóvá vált a vasúti árufuvarozás számára. A kikötő megnövelt kapacitást nyújt a Ports of Stockholmnak több és nagyobb hajók fogadására. Tekintettel arra, hogy a svédországi fogyasztás legnagyobb része Stockholmban megy végbe, az új kikötő enyhíti a többi kikötőtől a fővárosba vezető közutak és vasútvonalak forgalmi terhelését.

A Stockholmtól nyugati irányban száz kilométerre fekvő eskilstunai intermodális terminál már most is összeköttetéseket kínál a svédországi göteborgi, malmöi és trelleborgi kikötőkhöz. A termináltól elérhetőek a déli, nyugati és északi fővonalak, vagyis a forgalom zavartatása esetén mindig rendelkezésre áll egy másik alternatív útvonal. A teljesen villamosított vágányokkal rendelkező terminál alkalmas a 750 méter hosszú tehervonatok kezelésére is – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a stockholmi Norvik kikötő részlete. Kép forrása: Flickr / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek