Újabb felújításba kezdenek Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.07.25. 18:00
hlavak_01

A cseh vasúti infrastruktúrafejlesztő cég (SŽDC) tervei szerint nagy átalakítást végeznek a prágai főpályaudvaron. A felújítás érinti majd a kilencvenes években épült utolsó három peron (5, 6, 7) teljes körű modernizálását, valamint a már évek óta várva várt aluljáró is megépülhet a hetedik peron északi aluljárójának meghosszabbításával.

A prágai főpályaudvar hetedik peronja (fotó: zdopravy.cz, Jan Sůra)

Az előkészületi munkálatokat még az idén szeretnék elkezdeni, mégpedig a hetedik peron utolsó vágánya mellett. Az északi aluljárót ugyanis meghosszabbítanák Žižkov városrészbe, amely sokaknak megkönnyítené az eljutást, átjárást a Vinohrady városrészbe. Eddig a főpályaudvar gyakorlatilag elvágja ezt az utat. A hetedik peron aluljárójának meghosszabbítása már évek óta téma, de eddig senki nem mert hozzáfogni. Pedig a prágai „hlavnyínádrazsí” tőszomszédságában van például a Közgazdaságtudományi Egyetem, sőt egy teljesen új irodaközpont is épül jelenleg mellette. Az aluljáró meghosszabbítása miatt a jelenlegi autószállító vonat termináljának kiszolgáló vágányát is át kell majd helyezni. A SŽDC már keresi is a kivitelező céget, augusztus elsejéig várják a jelentkezőket, azután körülbelül egy év múlva készülhet el a meghosszabbított aluljáró.

(forrás: České dráhy)

Ezt követően a felújítás második fázisában az ötödik, hatodik és hetedik peronok felújítása következik, várhatóan 2024-ben. Az aluljáró és a peronok felújításának becsült összege 856 millió cseh korona (10,7 milliárd forint). A projekt azonban már most késésben van, az eredeti tervek arról szóltak, hogy már idén áprilisban megkezdődhet a felújítás, ezzel szemben most ott tartunk, hogy 2020 második felénél korábban nem lesz kapavágás. Az aluljáró meghosszabbítását azért is tartják fontosnak, mert így végre biztonságos lesz az eljutás a főpályaudvarra. Sokan ugyanis szabálytalanul, a vágányokon keresztül közelíti meg a peronokat Žižkov felől, hogy ne tegyen nagy kerülőt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek