Újabb rola-útvonalak indulhatnak Franciaországban

iho/vasút   ·   2020.07.31. 12:00
400px_sncf_fret

A Bayonne és Cherbourg, a Sète és Calais, valamint a Perpignan és Rungis közötti fuvarok közül legelőször valószínűleg a legutóbbit bővítik majd ki: északi irányban a belgiumi Antwerpenig, déli irányban pedig Barcelonáig. Az új útvonalak létrehozására a kabinet akár 35 millió eurót, körülbelül 12 milliárd forintot különít majd el.

Év végéig három új rola-útvonal indulhat el Franciaországban (kép forrása: railfreight.com)

A francia miniszterelnök, Jean Castex a napokban a Bonneuil-sur-Marne intermodális terminálnál tett látogatása során elmondta: a kombinált fuvarozásé a jövő. Az új szállítási útvonalaknak köszönhetően a francia kormány számításai szerint évente legalább húszezer kamionnal kevesebb terheli majd a francia közúthálózatot, és 425 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb jut majd a légkörbe.

Napjainkban nyolc rola-útvonal áll rendelkezésre Franciaországban: Le Boulou és a luxemburgi Bettembourg, Le Boulou és Calais, Aiton és az olaszországi Torino Orbassano, Sète és Bettembourg, Torino Orbassano és Calais, Barcelona és Bettembourg, Mâcon és Calais, valamint Mâcon és Le Boulou között vehetik igénybe a megrendelők a fixen 850 méter hosszú, kamionszállító vasúti szerelvényeket. Ezeket az SNCF Logistics-leány VIIA üzemelteti, és több is kínál nemzetközi fuvarozási lehetőséget. A legrövidebb fuvar a 175 kilométeres Aiton–Torino Orbassano, a leghosszabb pedig az 1200 kilométer hosszú Le Boulou–Calais transzport.

A Calais és az Egyesült Királyság, valamint az ország déli részén, a Földközi-tenger partján fekvő Sète és Törökország között ráadásul kompos szállítási lehetőség is elérhető – számol be a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek