Újabb szakasz újult meg a Balatoni Bringakörön

iho/zöldút   ·   2022.03.09. 15:00
balatoni_bringakor_tihany_orvenyes_01

Magyarország egyik legszebb biciklis túraútvonala Tihany és Örvényes között 3,3 kilométeren vált korszerűbbé és biztonságosabbá.

A belföldi turizmusban hazánk fő turisztikai vonzereje a Balaton, így kulcsfontosságú a térség közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése is. A kerékpározók az idei szezonban látványos előrehaladást tapasztalhatnak majd meg a Balatoni Bringakörön. A „magyar tenger” körül vezető, 205 kilométer hosszú körtúra útvonala 2019 tavasza óta már 108 kilométeren újult meg: sűrűn lakott utcákon keresztülvezető kerékpárutakat újítottak fel, felfestették a kerékpáros jelzéseket és eligazodást segítő táblákat helyeztek ki. Jelenleg 6,2 kilométeren folyik a kivitelezés, további 86,8 kilométeren tervezési és előkészítési munkák zajlanak, négy kilométert azonban nem érintenek a fejlesztések.

A Balaton egyik legnépszerűbb turisztikai régiója a Tihanyi-félsziget, emiatt kiemelt jelentőséggel szerepelt a Tihany és Örvényes közötti, körülbelül 3,3 kilométeres szakasz felújítása, melynek köszönhetően a kerékpárosok már korlátozások nélkül és a környező főút forgalmától biztonságosan elkülönítve haladhatnak. A Bringakör Tihany, Lepkesor és Örvényes, Malom utca között eddig jellemzően külterületi, a 2000-es évek környékén megépített, keskeny, két méter széles, leromlott állapotú burkolaton vezetett. A burkolatot a fák gyökerei több helyen felnyomták, kátyúkkal, egyéb deformációkkal volt tele, a burkolati jelek is megkoptak. Hogy a kerékpározók idén már korszerű körülményekkel találkozzanak, a kerékpárút önálló szakaszait elbontották, majd annak helyére 3,3 méter széles, új kerékpárút, illetve gyalog- és kerékpárút épült.

Megújult a Balatoni Bringakör Tihany és Örvényes közötti szakasza (képek forrása: NIF Zrt.)

A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. 2021. március 29-én adta át a munkaterületet a kivitelező Hazai Építőgép Társulás Zrt.-nek. A felújítási munkák során Örvényes térségében, a 71-es főút mellett egy közel egy kilométeres szakaszon elbontották a meglévő kerékpárutat, majd ezt követően új gyalog- és kerékpárutat építettek. Biztonságosabbá vált a kerékpárút átvezetése a főúton: irányonként sárga villogókat, burkolati prizmákat és figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Itt üzembe helyeztek egy kerékpárosforgalom-számláló berendezést is, melynek célja a napi kerékpárforgalom meghatározása a hatékony üzemeltetés érdekében. A 71-es mentén, Aszófő térségében négy szakaszon, összesen 1,1 kilométer hosszban, Tihany térségében pedig összesen 1,2 kilométeren építettek új gyalog- és kerékpárutat. A kivitelező a szélesítés során két leromlott állapotú, faszerkezetű kerékpáros hidat is elbontott, ezek helyére új, vasbetonszerkezetű kerékpáros híd került.

A települések között két forgalmas útcsatlakozás található, egyik a tihanyi bekötőút kereszteződése, a másik a tihanyi Sajkodi sor. Mindkettőnél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jeleket festettek fel és figyelmeztető táblákat helyeztek ki, elősegítve az elsőbbségi viszonyokat, valamint a kerékpárosok és autósok biztonságos áthaladását.

A nettó 520 millió 690 ezer 180 forint értékű beruházás munkálatai során 5827 köbméter földműanyagot, 801 köbméter aszfaltot és 6501 köbméter szegélyt építettek be, továbbá 18 fát ültettek el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek