Zöldül a prágai tömegközlekedés: elindult a Škoda E'City

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.01.18. 15:45
FOTO6

Tizennégy E'City után jöhet további száz elektromos busz a prágai közlekedési vállalat flottájába.

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) 2022. január 17-én ünnepélyesen hivatalosan is megkezdte az elektromos buszok közlekedtetését a cseh fővárosban. Néhány hetes tesztüzem után most már utasokkal a fedélzetén cirkál a Škoda E’City típusú villamos hajtású autóbusz, amiből a vállalat tizennégyet rendelt. Az első elektrobuszt így még tizenhárom követi, elég rövid időn belül, hiszen a szerződés értelmében február végéig át kell adni mind a tizennégy járművet. Az autóbusz hivatalos átadása és az éles üzem megkezdése Prága Želivského megállójában történt.

Az új és környezetbarát autóbuszok főleg a 154-es (Strašnická–Koleje Jižní Město) és a 213-as (Želivského–Jižní Město/Nádraží Uhříněves) autóbuszok vonalán teljesítenek szolgálatot. A Strašnická és Želivského végállomásokon az elektromos buszok töltésére alkalmas infrastruktúra is megépült, itt felsővezeték segítségével lehet tölteni az autóbuszokat. A járműbeszerzés értéke összesen 207 millió korona (3,1 milliárd forint), amely opcionálisan további akkumulátorok megvásárlását is lehetővé teszi. Az összeg 85 százalékát uniós forrásokból fedezik.

Petr Witowski, a Prágai Közlekedési Vállalat vezérigazgatója az átadáson megemlítette, hogy még az idén szeretnének kiírni egy versenypályázatot további száz elektromos autóbusz beszerzésére, valamint 70 trolibusz beszerzésére is. A trolibuszbeszerzés azért aktuális, mert épp a napokban kezdték meg a 140-es busz vonalának a részleges villamosítását Palmovka és Miškovice között. A trolivezetékek és kapcsolódó infrastruktúra építését az Elektrizace Praha és OHLA ŽS cégek által alkotott konzorcium végzi 283,7 millió koronáért (4,3 milliárd forint). A tervek szerint már ősszel elkészülhet a trolibuszvonal. A felsővezeték az autóbusz vonalának körülbelül a fele fölött épül meg, három szakaszon.

Az új Škoda E’City elektromos autóbusz 12 méter hosszú, hatótávolságként a gyártó által száz kilométer van megadva, maximális sebessége 80 kilométer per óra, egy busz 80 utas befogadására alkalmas, ebből 28 ülőhely.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek