2024 elejére az M6-os autópálya eléri az országhatárt

iho/közút   ·   2021.07.13. 15:40
01_m6_boly

Bóly és Ivándárda között hiányzik még húsz kilométer, ennek a szakasznak tették most le ünnepélyesen az alapkövét Nagynyárádnál.

Február óta zajlik a munka az M6 autópálya országhatárig tartó szakaszánál. A régészeti feltárások lassan befejeződnek. A nagytömegű földmunkák – humuszleszedés, töltésépítés, bevágás készítés – időszaka következik és megkezdődik a műtárgyak építéséhez szükséges próbacölöpök építése is.

A Bóly és Ivándárda közötti húsz kilométeres szakasz 26,6 méteres koronaszélességgel, középen fizikai elválasztással és burkolt leállósávval készül. A tervezési sebesség 130 kilométer/óra.

Az érintett szakaszon három különszintű csomópont épül,

  • az M6-M60 elválási,
  • a Bóly-Keleti és
  • a Villányi csomópont.

Létrejöttükkel olyan környező települések becsatlakozása valósul meg a gyorsforgalmi úthálózatba, mint Villány, Töttös, Lippó, Nagynyárád, Ivándárda, Szajk, Bóly és Bezedek.

A beruházás tizenhat műtárgy megépítését tartalmazza, amelyek közül a legjelentősebbek a Villány–Mohács MÁV vasútvonalon átvezető híd, a völgyhidak a Majsi-vízfolyás és a Szilvás-patak felett. Ezeken felül komplex pihenőhely létesül Nagynyárádnál, komplex ellenőrzőhely Ivándárda mellett és mérnökségi telep Babarcon.

(fotók: MTI/Kiss Dániel)

A fejlesztés célja a dunamenti és a mohácsi térség közlekedésének javítása mellett az Észak- és Dél-Európa közötti tranzitforgalom biztonságos és gyors kiszolgálása. Az M6 autópálya országhatárig vezető, mintegy húsz kilométer hiányzó szakaszának megépítésével teljes körűen megvalósul az Adriai- és Balti-tenger térsége közötti közúti kapcsolatot biztosító TEN-T folyosó magyarországi nyomvonala a tervek szerint 2024-re.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezést a S-D 2020 M6 Konzorcium végzi nettó 88 milliárd 600 millió forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek