2038-ban végleg vége!

iho/zöldút   ·   2019.01.26. 13:45
nemetorszag_szen_banya_eromu_robbantas_kislid

A szénből, mint energiahordozótól történő megválás ügye régóta tárgya a német politikának és közbeszédnek, olyannyira, hogy külön szót is alkottak rá: Kohleausstieg, azaz kiszállás a szénből. Németül minden jobban hangzik.

A témával foglalkozó kormányzati vegyesbizottságnak most végre sikerült döntést hoznia, ha kompromisszumosat is: Rövidtávon, azaz 2022-ig összesen hét gigawattnyi erőművi kapacitástól szabadulnak meg, ebből három gigawatt barnaszénnel, négy gigawatt feketeszénnel működik. Ha ehhez még azt is hozzászámolják, hogy vannak erőművek, melyeket ebben az időszakban más okok miatt kapcsolnak le, vagy leállítva vésztartalékként tartják nyilván őket, akkor 2022-ig összesen 12,5 gigawattnyi környezetszennyező kapacitás megy a levesbe.

2030-ig az első lekapcsolási ütemet további hat gigawattnyi barnaszénnel, és hét gigawattnyi feketeszénnel üzemelő erőművi blokk bezárása követi. Ebben az időpontban még összesen tizenhét gigawattnyi, szénüzemű erőművi kapacitás fogja táplálni az elektromos hálózatot.

Barnaszénbányák Németországban

Az utolsó lekapcsolási hullám 2038-ig következik be, de vannak optimistábbak, akik szerint ez az időszak 2035-ig előrehozható. Az erőművek és a bányák bezárása által érintett német szénrégiók a következő húsz évben mintegy 40 milliárd eurós (12 ezer milliárd forintos) strukturális átalakulást segítő pénzinjekcióban részesülnek. A részletekre külön törvényt fognak alkotni, mely a következő kormányokat is köti. A segély érinti majd azokat az energiatermelő cégeket is, amelyek jelenleg szénerőműveket üzemeltetnek. A munkaerőpiacon több tízezren fognak olyanok megjelenni, akik az energetikai átállás miatt veszítik el munkájukat. A ország energiatermelésében jelenleg egyharmados arányban részesülnek a széntüzelésű erőművek, lekapcsolásuk jelentős lépés ahhoz, hogy a klímavédelem érdekében vállalt szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es szinthez képest 61–63 százalékos szintre süllyedjen.

A fordulatban a Deutsche Bahn is érintett, bár a legnagyobb, kizárólag vontatási áramot előállító Muldenstein erőmű már nem működik, további három széntüzelésű erőműnek vannak vontatási áramot előállító blokkjai. Ezek közül a mannheimi erőmű a legnagyobb. Két további erőmű a schkopaui és a lüneni, ez utóbbit 2019-ben teljesen leállítják.

Már csak festői rom: a mudensteini Bahnkraftwerk maradványai (forrás: flickr.com)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek