5000 euró a bírság, ha nincs téligumi?

iho/biztos út   ·   2012.10.16. 09:19

Volt már parlamenti kezdeményezés az témában, ám eddig hazánkban nem vezették be a kötelező téligumit. Ám Ausztriában jobb ha figyelünk a szabályokra, ott ugyanis legjobb esetben is 35 eurót kell fizetnünk, ha nem vagyunk felszerelkezve a megfelelő abroncsokkal. A bírság korántsem tréfa, hiszen 5000 euróig is terjedhet, ráadásul a biztosító sem fizeti ki a gumi hiánya miatt bekövetkező balesetekből származó károkat.

Az osztrák közúton november 1. és ápr. 15. között a személygépkocsik és a 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén, télies útviszonyoknál kötelező a speciális abroncs. Minden keréken legalább 4 miliméter profilmélységű téligumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot viszont csak abban az esetben lehet használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem rongálja az út felületét.

(fotó: testcar.hu)

A 3,5 tonnánál nehezbb össztömeg feletti járműveknél legalább a hajtott tengelyen kötelező a – radiál abroncsok esetén 5 miliméter, diagonál abroncsok esetén 6 miliméter profilmélységű – téligumik használata. Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani magánál.

Kapcsolódó hírek