700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál

iho/vasút   ·   2021.06.10. 15:00
00_ts-muhely

Vasútijármű-javító leányvállalatánál, a Technical Services Hungaria Kft-nél növeli kapacitásait a Rail Cargo Hungaria. Az eszközpark bővítését a TS Hungaria szolgáltatásai iránt dinamikusan növekvő piaci igények indokolják: az év első harmadának üzleti forgalma tizenhét százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának mértékét.

A TS Hungaria értékesítése 2021. január és április között meghaladta a négymilliárd forintot. A pandémiás helyzet ellenére stabil megrendelésállomány mellett látványosan javultak a társaság tevékenységeihez kapcsolódó teljesítmények:

  • a vasúti teherkocsi fővizsga és nagyjavítások száma 19 százalékkal,
  • a vasúti kerékpárjavításoké 4,5 százalékkal

volt több, mint amennyit a társaság 2020. január és április között elvégzett. A volumennövekedés követelményeinek a vállalat lényegében változatlan létszámmal tett eleget, és átlagosan tíz százalékkal emelte alkalmazottai jövedelmét.

Új tulajdonosi szerkezet

Az eredmények javulása azt követően gyorsult fel, hogy a vállalat 2021 elején a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) száz százalékos tulajdonába került. Kovács Imre, a Rail Cargo Austria igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a vállalatcsoporton belüli szinergiák kölcsönös kiaknázásának köszönhetően növekedett a járműjavító működésének hatékonysága, valamint gyorsabbá vált az RCH kocsiparkjának javításával és szervizelésével összefüggő igények kiszolgálása.

A vasúti teherkocsik jelentős igénybevétel mellett 25–40 évet futnak. A karbantartásukkal szembeni kereslet az elmúlt években növekedett, azáltal, hogy az árufuvarozásban a korábbinál hosszabb, gyorsabb, nehezebb vonatokat közlekedtetnek. Az RCH vagonjainak egy része hatévente a miskolci TS Hungaria műhelyeiben újul meg, és erre jelentős az igény más vasúttársaságok részéről is. A miskolci vállalat az idén összesen

  • 1500 vasúti teherkocsi fővizsgáját és átépítését, valamint
  • mintegy 14 ezer vasúti kerékpár javítását és gyártását

tervezi elvégezni, emellett pedig eleget tesz a szükség szerint futójavításokra vonatkozó megrendeléseknek is.

Csúcstechnológiás fejlesztés

A vállalat világszínvonalú technológiával, modern esztergagéppel, automata ultrahangos tengely- és kerékvizsgáló berendezéssel végzi a vasúti kerékpárok javítását. A rendelkezésre álló kapacitás növelése érdekében a társaság a nagyértékű beruházás keretében egy új, csúcstechnológiás kerékpáreszterga-berendezés beszerzéséről döntött, amelynek üzembe helyezését 2022 első félévére tervezi.

Utánpótlás-nevelés

Lehóczki Gábor, a TS Hungaria ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megnövekedett igények teljesítése érdekében a társaság a jelenlegi 420 fős munkavállalói létszám folyamatos bővítésére törekszik. Mivel az alkalmazottak harminc százaléka a következő öt éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, az ügyvezetésnek kiemelt jelentősége van a következetes utánpótlás-nevelési program megvalósításának. Az ennek részeként kidolgozott integrációs folyamatban az új belépőknek az elméleti oktatást követően szakemberek készítenek egyéni betanulási tervet, amelynek sikeres teljesítését mentorok segítik.

A társaság által létrehozott TS Akadémia keretében jelenleg huszonnyolc hegesztő, gépgyártás-technológiai technikus, járműfényező diák gyakorlati oktatása folyik duális szakképzés formájában. Emellett a vállalat stratégiai együttműködést kötött a Miskolci Egyetemmel is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek